Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské ekon. a pol. instituce (KAP / EPEI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / EPEI - Evropské ekon. a pol. instituce, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Základní pojmy mezinárodních vtahů ? stát jako aktér mezinárodních vztahů, integrace a dezintegrace, vzájemná závislost. Druhy, role a význam mezinárodních organizací.2) Společnost národů a OSN jako předobraz světové spolupráce.3) OBSE, Rada Evropy, OECD, Visegrádská skupina.4) Vznik a vývoj evropské integrace, teorie integrace.5) Vznik a vývoj EU - pilíře a právo Evropské unie, rozšiřování EU.6) Instituce Evropské unie ? Evropský parlament, Výbory EU, ECB.7) Evropská komise, Evropská rada, Rada EU.8) 1. pilíř EU - společné politiky (měnová, zemědělská, strukturální ...)9) 2. pilíř EU - Společná zahraniční a bezpečnostní politika a vztah k NATO.10) Česká republika a její role v regionálních institucích (zastoupení při institucích azaměstnání v EU a organizacích).

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen vymezit, co jsou to mezinárodní instituce a organizace, stejně tak jako rozlišit mezi organizacemi a režimy. Dále bude student schopen klasifikace organizací podle různých typů kriterií a rovněž bude schopen shrnout a rozpoznat historické kořeny a příčiny evropské integrace. Dále budou studenti schopni klasifikovat, vyjmenovat a popsat regionální evropské organizace a rovněž organizace s globálním dosahem (Evropská unie, Společnost národů a Organizace spojených národů, NATO, Rada Evropy, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Rada baltských států, ZEU, EFTA, CEFTA, CEI, Benelux, V4).

Literatura

Romancov, Michael; Romancovová, Eva. Evropské politické a ekonomické instituce. Praha : Eurolex Bohemia, 2002. ISBN 80-86432-27-0.Waisová, Šárka. Mezinárodní organizace a režimy ve středovýchodní Evropě. 1. vyd. Praha : Eurolex Bohemia, 2003. ISBN 80-86432-46-7.Ort, Alexandr. Evropa 20. století. 1. vyd. Plzeň : Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86473-87-2.

Požadavky

Znalost odpřednášené látky a povinné literatury bude ověřena zápočtovým testem.Podmínky jsou stejné i pro studenty kombinované formy studia.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martina Ponížilová, Ph.D.