Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Empirické politické teorie (KAP / EPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / EPT - Empirické politické teorie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Struktura vs. jednající aktér jako základní debata politické vědy2. Pozitivistické kořeny politické teorie a poválečný behaviorismus3. Teorie racionální volby4. Institucionalismus5. Teorie politického systému a strukturně-funkcionální přístup6. Teorie politické kultury7. Teorie elit a elitní demokracie8. Pluralismus a polyarchie9. Korporativismus10. Konsociační demokracie11. Teorie koalic12. Teorie státu: státy a jejich formování; modernizace a demokratizace, transformace státu a vládnutí13. Teorie modernity a její kritici: centrum a periferie, štěpné linie14. Nedemokratické režimy - totalitarismus15. Nedemokratické režimy - autoritarismus16. Teorie státu a politických režimů: přechody k demokracii

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu se budou studenti orientovat v nejvýznamnějších přístupech a metodách v politické vědě a budou schopni tyto přístupy kontextualizovat. Studenti pochopí východiska jednotlivých přístupů a budou je schopni vzájemně porovnat. Studenti aplikují nabyté poznatky na analýzu konkrétních politických a sociálních problémů a budou schopni používat představené metody v praxi.

Literatura

Říchová, Blanka. Přehled moderních politologických teorií : [empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě]. Vyd. 1. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-461-3.Vincent, Andrew. The nature of political theory / Andrew Vincent. Oxford : Oxford university Press, 2004. ISBN 978-0-19-929795-5.Hay, Colin; Lister, Michael; Marsh, David. The state : theories and issues. 1st ed. Houndmills : Palgrave Macmillan, 2006. ISBN 1-4039-3426-6.Dahl, Robert A. Demokracie a její kritici. Victoria Publishing Praha, 1995. HAY, Colin. Political Analysis: A Critical Introduction. Houndmills, Basinstoke, 2002. ISBN 0333750039.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Ústní prezentace je v rozsahu 10-20 minut, písemná práce v rozsahu 10-20 normostran.

Garant

Mgr. Lenka Strnadová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.PhDr. Petr KrčálMgr. Lenka Strnadová, Ph.D.