Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropa regionů (KAP / ER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / ER - Evropa regionů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie regionu, nový regionalismus2. Západní, východní a střední Evropa3. Koncept regionálního státu4. Transnacionální politické regiony v Evropě5. Transhraniční politické regiony v Evropě6. Vybrané vnitrostátní regiony v Evropě7. Vybrané historické regiony v Evropě8. Evropské kulturní (jazykové, náboženské aj.) regiony9. Evropské hospodářské regiony10. Regionální politické strany v Evropě11. Víceúrovňové vládnutí v Evropě

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu je student schopen rozlišit a vysvětlit odlišné definice regionů (politicko-geografické, politické, ekonomické, kulturní, sociální apod.), zná významné příklady jednotlivých typů evropských regionů a orientuje se v problematice vztahu mezi EU a regiony.Studenti aplikují své znalosti na regionální politiku EU.

Literatura

Cabada, Ladislav. Evropa regionů. Plzeň : Aleš Čeněk, 2009. ISBN 978-80-7380-163-2.FIALA, V. - ŘÍCHOVÁ, B. a kol. Úloha politických aktérů v procesu decentralizace. Olomouc-Praha: Moneta-FM,, 2002. Rosůlek, P., Cabada, L. (2002). Evropa národů, patriotů a integrace. Dobrá Voda. Aleš Čeněk. null. Wokoun, René; Kouřilová, Jana,; Lukáš, Zdeněk. Výkladový slovník regionální a strukturální politiky Evropské unie. Vyd. 1. Praha : IFEC, 2002. ISBN 80-86412-18-0.

Požadavky

Pro zápočet musí student předložit seminární práci v rozsahu 10-20 normostran, popř. prezentaci v časovém rozmezí 10-20 minut. Zkouška bude kombinovaná - sestává z pohovoru o seminární práci a dále z ústní zkoušky, která bude prověřovat znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.

Garant

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Šanc, Ph.D.