Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská bezpečnost (KAP / ESE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / ESE - Evropská bezpečnost, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. změny v mezinárodním systému ve 20. a na počátku 21. století2. základní trendy mezinárodní politiky a nová definicí pojmu bezpečnosti3. změny mezinárodního systému4. současné trendy v mezinárodní politice5. teoretické modely bezpečnostních systémů6. sektorové pojetí bezpečnosti - vojenská, politická, ekonomická, enviromentální a sociální ¨bezpečnost7. konflikt sever-jih a terorismus8. práce s texty českých i zahraničních autorů teorií mezinárodních vztahůKonkrétní podoba sylabu včetně upřesněných podmínek pro získání zápočtu či zkoušky bude nejpozději v první den výuky v daném semestru vyvěšena na elektronické stránce katedry.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen identifikovat změny v mezinárodním systému ve 20. a na počátku 21. století, stejně tak jako rozlišit a popsat základní trendy mezinárodní politiky a nové definice pojmu bezpečnosti. Rovněž budou studenti schopni aplikovat změny mezinárodního systémuna současné trendy v mezinárodní politice. Základním výstupem bude také schopnost studentů analyzovat další teoretické modely bezpečnostních systémů. Studenti budou také schopni srovnat a rozlišit sektorové pojetí bezpečnosti - vojenská, politická, ekonomická, enviromentální a sociální bezpečnost. Nakonec budou studenti také schopni interpretovat texty českých i zahraničních autorů věnované teoriím mezinárodních vztahů.

Literatura

Snyder, Jack. Myths of empire : domestic politics and international ambition. 1st pub. Ithaca : Cornell University Press, 1991. ISBN 0-8014-9764-7.Buzan, Barry. People, states and fear : an agenda for international security studies in the post-cold war era. 2nd ed. Harlow : Longman, 1991. ISBN 0-7450-0720-1.Waisová, Šárka. Per Asper ad Astra. Human security in international relations practice: a comparative study of foreign and development policies of EU/HSN states. Politics in Central Europe ISSN 1801-3422 Vol. 1. 2005. Lieven, Anatol - Trenin, Dmitri (eds.). Ambivalent neighbors. The EU, NATO and the Price of Membership. Carnegie Endowment for International Peace. 2003. Snyder, Craig A. (ed.). Contemporary Security and Strategy. Routledge, 1999. Cameron, Fraser. The Foreign and Security Policy of the European Union. Past, Present and Future. UACES,, 1999. Ayoob, Mohammed. The Third World Security Predicament. State making. Rothschild, Emma. What is Security? In: Daedalus. Journal of the American Academy of Arts and Science,, 1995. Buzan, Barry; Waever, Ole,; Wilde, Jaap de. Bezpečnost : nový rámec pro analýzu. 1. vyd. Brno : Centrum strategických studií, 2005. ISBN 80-903333-6-2.S?rensen, Georg. Stát a mezinárodní vztahy. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-910-0.

Požadavky

Znalost odpřednášené látky a povinné literatury bude ověřena kombinovanou zkouškou - písemný test a ústní zkouška. Dále je nutná znalost publikace Human Development Report 1993, UNDP www.undp.org.Konkrétní podoba sylabu včetně upřesněných podmínek pro získání zápočtu či zkoušky bude nejpozději v první den výuky v daném semestru vyvěšena na elektronické stránce katedry.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Strnadová, Ph.D.