Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Německo a Střední Evropa (KAP / GE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / GE - Německo a Střední Evropa, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. vznik a postavení Německa v regionu střední Evropy2. nastolení německé hegemonie v regionu3. rozdělené Německo a studená válka4. pozitivní aspekty německé přítomnosti v regionu5. koncept Mitteleuropy a jiné modely střední Evropy6. vztahy mezi zeměmi regionu7. perspektivy budoucí spolupráce mezi Německem a ostatními zeměmi

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student znát základní historický vývoj vzájemných vztahů středoevropských zemí (národů) a Německa od přibližně druhé poloviny 19. století po současnost. Student bude schopen nastínit základní faktory (kulturní, ekonomické, národnostní, geopolitické apod.), které ovlivňovaly a příp. dodnes ovlivňují vztahy mezi Německem a zeměmi středoevropského regionu a rozlišit je na ty, které vzájemné vztahy obou stran spíše posilovaly a ty, které jejich vztahy ovlivňovaly více či méně negativně. Student bude schopen popsat základní teoretické přístupy k vnímání role Německa ve vztahu k středoevropskému prostoru a bude schopen identifikovat případné pokusy je převést do praktické reality (např. snahy Německa o dominanci v regionu). Student bude schopen etapeizovat vývoj vztahů Německa a střední Evropy, jednotlivá období stručně popsat a kvalifikovat je.

Literatura

Offe, Claus. Varieties of transition : the east European and east German experience. 1st ed. Cambridge : MIT Press, 1997. ISBN 0-262-15048-7.Hayes, Bascom Barry. Bismarck and Mitteleuropa. Associated University Press, Ontario, 1994. Hyde-Price, Adrian. Germany and the European order. Enlarging NATO and the EU. Manchester University Press, Manchester/New York, 2000. Markovits, Andrei S. and Simon Reich. The German Predicament: Memory and Power in the New Europe. Cornell University Press, Ithaca, 1997. Katzenstein, Peter J. Germany and Mitteleuropa. An Introduction, in: Katzenstein, Peter J., ed.: Mittereuropa - between Europe and Germany. Oxford, 1997. Handl, Vladimír. Germany and the Visegrad Countries between Dependence and Asymmetric Partnership? Studien zur Internationalen Politik. Hamburg, 2002. Naumann, Friedrich. Mitteleuropa. Berlin, 1915. Meyer, Henry Cord. Mitteleuropa in German Thought and Action 1815- 1945. Hague, 1955.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace je vyžadována doba v rozsahu 10-20 minut, v případě seminárních prací pak rozsah 10-20 normostran. Kurz je zakončen kombinovanou zkouškou.

Garant

PhDr. Dipl. - Pol. Martin Jeřábek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Šanc, Ph.D.