Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geopolitika a geostrategie (KAP / GG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / GG - Geopolitika a geostrategie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geopolitika a geostrategie - předmět studia a vztah k mezinárodním vztahům a politické geografii2. Teorie strategie a historie válek3. Právo, politika a použití násilí4. Pozemní vedení boje, Námořní vedení boje, Letecké vedení boje5. Odstrašení, Monroeova doktrína, doktrína tzv. blízkého zahraničí ad.6. Technologie a vedení boje7. Mentální mapy jako zdroje geopolitických přístupů8. Anglosaská geopolitická škola, německá geopolitická škola9. teorie impérií10. konstrukce dat, kvantitativní metody v geopolitické analýze11. geopolitika energetických surovin a transportních tras12. kritická geopolitika13. geopolitika a geostrategie jako mocenský a legitimizační diskurz14. analýza geografických reprezentací v politickém diskurzu15. postkomunistická geopolitika: geografická reprezentace střední a východní Evropy16. kulturní a společenské vlivy na tvorbu geopolitických přístupů

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen vymezit předmět studia oboru geopolitika a geostrategie, stejně tak jako identifikovat jejich vztah k mezinárodním vztahům a politické geografii. Dále bude student schopen vyjmenovat a popsat teorie strategie a historie válek a zároveň rozlišit mezi termíny právo, politika a použití násilí. Student bude dále schopen klasifikovat a vysvětlit termíny: pozemní vedení boje, námořní vedení boje, letecké vedení boje.Nakonec bude student také schopen oddělit a srovnat různé přístupy v rámci oboru: Anglosaská geopolitická škola, německá geopolitická škola, teorie impérií.Student bude také moci analyzovat konstrukce dat, kvantitativní metody v geopolitické analýze a rovněž vymezit geopolitiku energetických surovin a transportních tras.

Literatura

Waisová, Šárka. Atlas mezinárodních vztahů : prostor a politika po skončení studené války. Plzeň : Aleš Čeněk, 2007. ISBN 978-80-7380-015-4.Hshieh, Chiao-Min. The Status of Geography in Communist China. Geographical Review , 49, 4, s. 535-551., 1959. Hallion, R. P. Air Power Confronts an Unstable World. Brassey´s,, 1997. Child, John. Geopolitical thinking in Latin America. Latin American Research Review, 14, 2, s. 89-111., 1979. Schnitzer, Ewald W. German Geopolitics Revived. The Journal of Politics 17, 3, s. 407-423., 1955. Johnes, Stephen B. Global Strategic Views. Geographical Review , 45, 4, s. 492-508., 1955. Toal, Gerard. Problematizing Geopolitics: Survey, Statesmanship and Strategy. Transactions of the Institute of the British Geographers , 19, 3, s. 259-272., 1994. Baylis, John - Wirtz, James - Cohen, Eliot - Gray, Colin S. Strategy in the Contemporary World. An Introduction to Strategic Studies. Oxford University Press,, 2003. Kristof, Ladis K.D. The Origins and Evolution of Geopolitics. The Journal of Conflict Resolution 4, 1, s. 15-51., 1960.

Požadavky

Zápočet student získá za seminároní vystoupení nebo seminární práci. Následná kombinovaná zkouška prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

PhDr. David Šanc, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Šanc, Ph.D.