Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geopolitika a geostrategie (KAP / GGD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / GGD - Geopolitika a geostrategie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

S konkrétní náplní kurzu a podmínkami pro jeho splnění budou studenti seznámeni na začátku semestru na stránkách příslušné katedry.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude schopen interpretovat základní geopolitické teorie v kontextu historického vývoje. Rozliší mezi základními geopolitickými školami, zejména mezi přístupem anglosaským a německým (potažmo sovětským/ruským). Student bude schopen zvolit adekvátní geopolitickou teorii ke konkrétní události či ke konkrétnímu chování státu a bude schopen toto jeho chování vysvětlit. Posluchač je schopen psát samostatné vědecké texty na dané téma a své badatelské výzkumy vědecky prezentovat.

Literatura

O´Tuathail, G. Critical Geopolitics. University of Minnesota Press, 1996. O´Loughlin, J. Dictionary of Geopolitics. Greenwood Press, 1994. Gray, Colin S.; Sloan, Geoffrey. Geopolitics, geography and strategy. London : Frank Cass, 1999. ISBN 0-7146-8053-2.Glassner, M. I. Political Geography. John Wiley and Sons, 1997. Hnízdo, Bořek. Mezinárodní perspektivy politických regionů. Praha : Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1995. ISBN 80-85241-95-1.Jehlička, Petr; Daněk, Petr; Tomeš, Jiří. Stát, prostor, politika : vybrané otázky politické geografie. 1. vyd. Praha : Univerzita Karlova, 2000. ISBN 80-238-5566-2.Agnew, J. Geopolitics: Re-visioning World Politics. Routledge, 1997. Romancov, Michael. Politická geografie. Úvod do studia politické vědy ISBN 80-86432-41-6 P. 2002.

Požadavky

Kombinovaná - vypracování písemné práce a ústní pohovor

Garant

PhDr. David Šanc, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.PhDr. David Šanc, Ph.D.