Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy globalizace 1 (KAP / GR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / GR1 - Problémy globalizace 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do otázek globalizace, náčrt témat, metodiky a požadavků, debata nad ústředními pojmy, zdroje, kritické myšlení, základní hodnoty, proces, dialog2. Globální problémy (rozdělení a charakteristiky, příklady - debata kolem Mezinárodního trestního tribunálu)3. Teoretické přístupy (realismus, liberalismus, kritické přístupy, modernizace vs. teorie závislosti, moderna vs. postmoderna)4. Protipól globalizace - fragmentarizace: třetí cesta, asijská cesta, solidarita otřesených, pravicový extremismus, náboženský fundamentalismus, nacionalismus, identita (předzvěst Globalizace II)5. Globalizace ekonomická: vzorce globálního obchodu a investice : integrace vs. exkluze, expanze vs. involuce, financiarizace, globální postfordismus, informační společnost a nová ekonomie, flexibility a nové metody řízení, neoliberální dominance6. Globalizace sociální a Informační společnost (otázka vzdělání, přístupu k technologiím, globální média)7. Globalizace politická : Demokratizace vs. Neliberálnost a input/choiceless/formal democracy, demokratický deficit, krize efektivity, legitimity a identity, redukce státu na policejní okrsek, instrumentalizace, Geopolitika a její renesance8. Globalizace bezpečnosti: terorismus a rozvoj, nové aspekty bezpečnosti vs. vojenská moc, human security9. Globalizace ekologická : Ekologové a globalizace, meze růstu vs. techno-optimismus10. Spojené státy: globální hegemon11. Postavení Asie v globalizačních procesech: ekonomický úspěch a silné státy + Postavení subsaharské Afriky: vyloučení a zadržování rizika, zapomenutý kontinent12. Postavení Latinské Ameriky: postrozvojové experimenty, neoliberalismus a jeho krach v praktické politice13. Blízký východ: rezignace na moderní rozvoj a hrozba islámu, demokracie vs. Islámské tradice v politice

Získané způsobilosti

Student si osvojí různé definice pojmu globalizace. Zorientuje se v problematice environmentální, kulturní a ekonomické aj. globalizace. Dokáže rozeznat a analyzovat hlavní výhody, problémy a rizika globální doby. Student pochopí principy globalizace a postmoderny a zvládne je porovnat s modernou.

Literatura

Bauman, Zygmunt. Globalizace : důsledky pro člověka. Praha : Mladá fronta, 1999. ISBN 80-204-0817-7.Ehl, Martin. Globalizace - Máme ji milovat, nebo nenávidět?. Praha, 2001. Wichterich, Christa. Globalizovaná žena : zprávy o budoucí nerovnosti. 1. vyd. Praha : proFem, 2000. ISBN 80-238-5631-6.Krejčí, Jaroslav. Lidský úděl a jeho proměnlivá tvář. Praha, 1996. Hnízdo, Bořek. Mezinárodní perspektivy politických regionů. Praha : Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1995. ISBN 80-85241-95-1.Krejčí, Oskar. Mezinárodní politika. 1.vyd. Praha : Victoria Publishing, 1997. ISBN 80-7187-034-X.Meadows, Donella H.; Meadows, Dennis L.; Randers, Jörgen. Překročení mezí : konfrontace globálního kolapsu s představou trvale udržitelné budoucnosti. 1. vyd. Praha : Argo, 1995. ISBN 80-85794-83-7.Šok z prosperity. Olomouc, 1995. Bauman, Zygmunt. Úvahy o postmoderní době. 1. vyd. dotisk. Praha, 1995. ISBN 80-85850-12-5.Lafontaine, Oskar; Müllerová, Christa. Žádný strach z globalizace : blahobyt a práce pro všechny. Vyd. 1. Praha : Ústav mezinárodních vztahů, 1999. ISBN 80-85864-69-X.

Požadavky

Kombinovaná zkouška, která prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Případně u prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.