Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinár. a reg. organizace v Evropě (KAP / IOE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / IOE - Mezinár. a reg. organizace v Evropě, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj institucionální architektury v Evropě po skončení studené války.2. Střední Evropa - vývoj regionálních a mezinárodních institucí a organizací3. Visegrádské uskupením, uskupení CEFTA, Středoevropská iniciativa4. Pobaltská bezpečnostní spolupráce, Severská rada apod. Pozornost bude věnována i NGOs.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen pochopit a popsat vývoj institucionální architektury v Evropě po skončení studené války. Dále budou studenti schopni rozlišit a vysvětlit vývoj regionálních a mezinárodních institucí a organizací, především v oblasti střední Evropy. Dále budou studenti moci klasifikovat různá regionální uskupení v Evropě a popsat jejich strukturu a fungování (Visegrádské uskupení, uskupení CEFTA, Středoevropská iniciativa), studenti budou obeznámeni také se srovnáním těchto organizací s jinými regiony a procesy, jako je pobaltská bezpečnostní spolupráce nebo Severská rada.

Literatura

Archer, Clive. International organizations. 2nd ed. London : Routledge, 1992. ISBN 0-415-07837-7.Waisová, Šárka. Per Asper ad Astra. Human security in international relations practice: a comparative study of foreign and development policies of EU/HSN states. Politics in Central Europe ISSN 1801-3422 Vol. 1. 2005. Held, David. Democracy and the global order : from the modern state to cosmopolitan governance. Cambridge : Polity Press, 1995. ISBN 0-7456-0056-5.Hurrell, Andrew. On global order : power, values, and the constitution of international society. Oxford : Oxford University Press, 2007. ISBN 978-0-19-923310-6.KEOHANE, R.O. Power and Governance in a Partially Globalized World. Routledge,, 2002. HALL, R. B. - BIERSTEKER, T. J. The Emergence of Private Authority in Global Goverance. Cambridge Studies in International Relations,, 2002. MEARSHEIMER, J. J. The False Promise of International Institutions. International Security 19, 3, 1994/1995.

Požadavky

Kombinovaná zkouška - písemný test a ústní zkouška. Ověří znalost povinné literatury a odpřednášené látky.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavel Hlaváček, Ph.D.