Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrační procesy (KAP / IP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / IP - Integrační procesy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. definice integrace, integrace a regionalizace, stupně regionotvornosti a integrace, jednotlivé formy integrace (politická a ekonomická integrace), integrace a spolupráce, příčiny integračních procesů2. teorie integrace: realisté, liberálové (funkcionalismus, neofunkcionalismus, mnohaúrovňové vládnutí, mezinárodní režimy a mezinárodní organizace), sociální konstruktivisté (teorie komunikace, bezpečnostní společenství)3. mezinárodní systém a globální vládnutí4. rozpad koloniálního panství a vznik států5. unitární stát, spolkový stát a federace - příklad Itálie, Německa a USA6. decentralizace národních států v západní Evropě7. SSSR a neúspěšné integrační procesy (dualistické federace)8. EU - politická a ekonomická integrace, vznik společenství, francouzsko-německé vztahy jako zvláštní aspekty evropské integrace

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen rozlišit mezi různými definicemi integrace a rovněž popsat typy a stupně regionálních integračních procesů. Dále bude student schopen vymezit další pojmy související s problematikou integrace, jako například regionalizace, stupně regionotvornosti a integrace, jednotlivé formy integrace (politická a ekonomická integrace), integrace a spolupráce. Student bude také schopen identifikovat teorie integrace: realisté, liberálové (funkcionalismus, neofunkcionalismus, mnohaúrovňové vládnutí, mezinárodní režimy a mezinárodní organizace), sociální konstruktivisté (teorie komunikace, bezpečnostní společenství), stejně tak jako je aplikovat na konkrétní příklady z praxe.

Literatura

Fiala, Petr; Pitrová, Markéta. Evropská unie. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2003. ISBN 80-7325-015-2.Waisová, Šárka. Mezinárodní organizace a režimy ve středovýchodní Evropě. 1. vyd. Praha : Eurolex Bohemia, 2003. ISBN 80-86432-46-7.Waisová, Šárka. Teorie mezinárodních režimů. 2002. Archer, Clive. International organizations. 2nd ed. London : Routledge, 1992. ISBN 0-415-07837-7.Baňouch, Hynek; Fedorko, Martin. Mezinárodní organizace. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2000. ISBN 80-210-2474-7.NATO handbook. Brussels : NATO Office of Information and Press, 2001. ISBN 92-845-0146-6.Romancov, Michael; Romancovová, Eva. Evropské politické a ekonomické instituce. Praha : Eurolex Bohemia, 2002. ISBN 80-86432-27-0.Waisová, Šárka. Úvod do studia mezinárodních vztahů. 1. vyd. Dobrá Voda : Aleš Čeněk, 2002. ISBN 80-86473-16-3.

Požadavky

Podmínkou přistoupení ke zkoušce je účast na pěti kolokviích, která proběhnou v semestru a aktivní vystoupení na jednom z těchto kolokvií. Témata budou přidělena vždy na začátku semestru. Každý student si připraví vlastní prezentaci pro kolokvium.Kurz je ukončen ústní zkouškou, která zahrnuje znalost látky z přednášek, seminářů i povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standartní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.