Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunální politika v demokrat. zemích (KAP / KDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / KDS - Komunální politika v demokrat. zemích, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. komunální politika a liberální demokracie - místní samospráva jako "dílna demokracie"2. komunální politika v politických systémech vybraných evropských zemí, vztah celostátní, regionální a místní politiky (politický systém, stranický systém, ekonomické struktury), jeho vývoj3. organizační a institucionální struktura komunální politiky ve vybraných evropských státech - vztah místní politiky a správy4. socioekonomické faktory komunální politiky5. místní politické elity, opinion leadeři a makeři, komunální politika a občanská společnost6. principy fungování komunální politiky v Evropské unii (princip subsidiarity, mezinárodní vztahy obcí a měst)7. místní identita ("komunální občanství", tradice apod.) a její evropský rozměr8. místo komunální politiky v životě demokratického občana

Získané způsobilosti

Student pochopí a bude schopen vysvětlit strukturu a fungování základních modelů veřejné správy, bude schopen tyto modely aplikovat na probírané systémy veřejné správy, uvést proměny veřejné správy do dějinných souvislostí, srovnat podstatné rysy základních modelů veřejné správy.

Literatura

Chandler, J. A. Místní správa v liberálních demokraciích : úvodní náčrt. 1. vyd. Brno : Doplněk, 1998. ISBN 80-7239-023-6.Chandler, J.A. Local Govement Today. Manchester University Press, Manchester, 1991. Bailey, J.S. Local goverment economies:principles and practice. London, 1999. Perry, S.E. Communities on the Way:RebulidingLocal Economies in the United States and Canada. Albany, 1987. Rokkan, S.S., Urwin, D. Economy. Territory, Identity:Politics of West European Peripheris. Sage Publ., London, 1983. Salgado A.R. El Signifacado y las posibilidades de la autonomia y de la regionalizacion politica. La Coruňa, 1992. EUROPIEN UNION ENLARGEMENT AND THE OPEN SOCIETY AGENDA: local goverment and public administration, Open Society Institute. Budapest, 2000. Dvořáková, Vladimíra. Komparace politických systémů I. Vyd. 3.,1. dotisk. Praha : Oeconomica, 2005. ISBN 80-245-0534-7.Říchová, Blanka. Komparace politických systémů II. Praha : Vysoká škola ekonomická, 1999. ISBN 80-7079-107-1.Strmiska, Maxmilián. Regionální strany, stranické systémy a teritoriálně politický pluralismus : pojetí a typologie evropských regionálních stran a regionálních stranických soustav. Vyd. 1. Brno : AP, 2005. ISBN 80-902652-5-1.Wickwan, W.H. The political Theory of Local Goverment. Columbia, 1970. Wildmannová, M.- Šelešovsk, J. Územní samospráva v ČR, Rakousku a SRN. MU Brno, 2001.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracováv v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v délce trvání 10-20 minut.Kombinovaná zkouška prověří znalosti odpřednášené látky a povinné literatury.

Garant

Doc. PhDr. Lukáš Valeš, Ph.D.