Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparace demokratických systémů (KAP / KOMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / KOMP - Komparace demokratických systémů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncept politického systémuMožnosti typologizace demokratických politických systémů (podle formy vlády, formy státu a formy vládnutí)Federalismus v teorii a praxiKonstitucionalismus v teorii a praxiPrezidencialismus v teorii a praxiSemiprezidencialismus v teorii a praxiParlamentarismus v teorii a praxiVláda konventuSoudobé trendy ve vývoji demokratických politických systémů (deideologizace politiky, personalizace voleb a prezidencializace politických systémů)

Získané způsobilosti

Student identifikuje základní prvky politických systému a rozliší je dle představených typologií. Student vysvětlí zákonitosti fungování politických systémů probíraných států. Student porovná jednotlivé prvky politických systémů. Student rozpozná odlišnosti mezi pravidly psané ústavy a reálnou praxí v probíraných politických systémech.

Literatura

Hloušek, Vít; Kopeček, Lubomír,; Šedo, Jakub. Politické systémy. 1. vyd. Brno : Barrister & Principal, 2011. ISBN 978-80-87474-23-5.Dvořáková, Vladimíra. Základní modely demokratických systémů : komparace politických systémů. Vyd. 1. V Praze : Oeconomica, 2008. ISBN 978-80-245-1357-7.Perottino, Michel. Francouzský politický systém. Vyd. 1. Praha : Slon, 2005. ISBN 80-86429-48-2.Hancock, M. Donald. Politics in Europe. 4th ed. Washington : CQ Press, 2007. ISBN 978-1-933116-45-7.Janda, Kenneth. Výzva demokracie : systém vlády v USA. 1. vyd. Praha : Sociologické nakladatelství, 1998. ISBN 80-85850-54-0.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v rozmezí 10-20 minut.

Garant

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.