Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Korporativismus (KAP / KORP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / KORP - Korporativismus, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky korporatismu; korporativistický přístup a komparativní metoda; vymezení pojmu v historii a současnosti.2. Fenomén korporatismu a sociální/ industriální vztahy ve 20. století.3. Čtyři formy korporatismu v historickém vývoji.4. Univerzalistické teorie korporatismu: Othmar Spann a koncept ?stavovského státu?.5. Korporatismus a fašismus/totalitarismus6. Neokorporatismus a jeho kritici7. Silný korporatismus: Rakousko po roce 19458. Švýcarský korporatismus a jeho specifika; Švédský model welfare state9. Středně silné korporativní vztahy příklad Německa po 2. světové válce10. Korporatismus a korporativní vztahy v Latinské Americe11. Slabý korporatismus: vztahy průmyslu a odborů v západní Evropěa USA12. Korporatismus v Evropské unii národní zájmové svazy a jejich evropská dimenze13. Shrnutí problematiky korporatismu a závěrečná diskuse

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude studen schopen popsat základní teoretické a historické formy korporatismu. Bude schopen definovat hlavní praktické znaky korporativismu a aplikovat je při analýze jednotlivých případových studiích. Na základě těchto analýz bude student schopen jednotlivé studované případy klasifikovat a přiřadit je k některému z typů korporativismu, dle jeho síly. Student bude schopen analyzovat korporatismus nejen v rovině národní, ale také regionální či nadnárodní.

Literatura

Říchová, Blanka. Přehled moderních politologických teorií : [empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě]. Vyd. 2. Praha : Portál, 2006. ISBN 80-7367-177-8.Zysman, John/Tyson, Laura (ed.). American Industry in International Competition: Government Policies and Corporate Strategies. New York, 1983. Bischof, Günther/Pelinka, Anton (ed.). Austro-Corporatism. Pst, Present, Future. Contemporary Austrian Studies, Bd. 4. New Brunswick, 1996. Monks, Robert A. G./Minow, Nell. Corporate governance. Blackwell, Oxford, 2001. Katzenstein, Peter. Corporatism and Change. Austria, Switzerland and the Politics of Industry. Cornell University Press, Ithace and London, 1984. Cawson, Alan. Corporatism and political theory. Blackwell, Oxford, 1986. Bucheli, Markus. Die direkte Demokratie im Rahmen eines Konkordanz- oder Koalitionssystems. Ein Beitrag zur Diskussion über die Totalrevision der schweizerischen Bundesverfassung. Bern und Stuttgart, Verlag Paul Haupt, 1979. Pernthaler, Peter. Kammern im Bundesstaat. Verfassungsrechtliche und verfassungspolitische Gesichtspunkte einer stärkerek Föderalisierung der Kammern in Österreich. Braumüller, Wien, 1997. Lehmbruch, Gerhard. Proporzdemokratie: Politisches System und politische Kultur in der Schweiz und in Österreich. Mohr Verlag, Tübingen, 1967.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace je vyžadována doba jejího trvání v rozsahu 10-20 minut, v případě seminárních prací pak rozsah 10-20 normostran. Dále je student povinen vypracovat a přednést referát a v závěru kurzu úspěšně absolvovat kombinovanou zkoušku.

Garant

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dipl. - Pol. Martin Jeřábek, Ph.D.