Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidská bezpečnost (KAP / LB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / LB - Lidská bezpečnost, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Konceptualizace lidské bezpečnosti2. Lidská bezpečnost v mezinárodní politice a v zahraniční politice jednotlivých států3. Praktická témata lidské bezpečnosti4. Nášlapné miny5. SALW6. Dětští vojáci7. Postkonfliktní rekonstrukce8. Sepjetí bezpečnosti a rozvoje a jeho praktické plnění

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen rozlišit mezi různými koncepty lidské bezpečnosti. Dále bude student schopen vymezit lidskou bezpečnost v rámci mezinárodní politiky, stejně tak jako bude moci identifikovat lidskou bezpečnost v rámci zahraniční politiky jednotlivých států. Rovněž bude student schopen uvést do souvislosti praktická témata lidské bezpečnosti, jako jsou nášlapné miny, SALW, dětští vojáci. Také bude student schopen analyzovat problematiku postkonfliktní rekonstrukce, stejně tak jako sepjetí bezpečnosti a rozvoje a jeho praktické plnění.

Literatura

HYNEK, Nikola - WAISOVÁ, Šárka. Agenda lidské bezpečnosti a koncept střední mocnosti na pozadí kanadské zahraniční politiky. In WAISOVÁ, Šárka (ed): Chudoba a bohatství v současném světě, Plzeň, Aleš Čeněk, 2006. HYNEK, Nikola - WAISOVÁ, Šárka. Inovační politické činnosti a institucionalizace agendy lidské bezpečnosti: Případová studie vztahu nevládních aktérů s vládami vybraných členských zemí Human Security Network. Politologický časopis 3/2006. WAISOVÁ, Šárka. Poválečná obnova a budování míru: role, strategie, možnosti a omezení mezinárodních nevládních organizací. Mimeo, 2007. Waisová, Šárka. Řešení konfliktů v mezinárodních vztazích. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-390-0.HYNEK, Nikola - THOMSEN, Robert C. the Peace and National Unity. Canada s National and International Identity Nexus. International Journal 4/2006, 2006. Výroční zprávy UNDP a Human Development Report. Výzkumné materiály Human Security Center.

Požadavky

Kurz je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet získá student za aktivní účast v kurzu a přípravu materiálů pro diskuze na hodině. Zkouška ověří znalost odpřednášené látky a také povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.