Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní bezpečnost (KAP / MEB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / MEB - Mezinárodní bezpečnost, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bezpečnostní studia jako podobor mezinárodní vztahů, základní pojmy bezpečnostní analýzyVývoj konceptu bezpečnosti; od národní bezpečnosti ke konceptu "human security"Změny v mezinárodní bezpečnosti ve 20. a 21. století; vývoj vojenské strategie, nové druhy konfliktů, nové formy vedení boje.Válka a mír v mezinárodních vztazích, neutralitaOrganizace spojených národů a její úloha v oblasti mezinárodní bezpečnostiRegionální bezpečnost; koncepty a realita + vybrané regionální bezpečnostní organizace (NATO, EU)Zbrojení a odzbrojení, základní tendence vývojeŘešení konfliktů v mezinárodních vztazích

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu "mezinárodní bezpečnost" budou studenti moci identifikovat změny mezinárodního systému ve 20. a na počátku 21. století, stejně tak jako budou schopni pochopit základní trendy mezinárodní politiky. Studenti tak mohou vymezit a popsat novou definicí pojmu bezpečnosti, která navazuje na změny mezinárodního systému a je výsledkem současných trendů v mezinárodní politice. Studenti vysvětlí také teoretické modely bezpečnostních systémů, stejně tak jako uvedou do souvislostí sektorové pojetí bezpečnosti. Zároveň budou studenti schopni aplikovat své znalosti na praktické příklady, které se studiem mezinárodní bezpečnosti souvisí. Studenti se orientují a dovedou analyzovat způsoby řešení konfliktů.

Literatura

Waisová, Šárka. Bezpečnost : vývoj a proměny konceptu. Plzeň : Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-86898-21-0.Waisová, Šárka. Poválečná obnova a budování míru : role a strategie mezinárodních nevládních organizací. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2008. ISBN 978-80-210-4699-3.Waisová, Šárka. Řešení konfliktů v mezinárodních vztazích. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-390-0.Waisová, Šárka. Současné otázky mezinárodní bezpečnosti. 1. vyd. Dobrá Voda : Aleš Čeněk, 2003. ISBN 80-86473-42-2.kol. OSN. Základní údaje o Organizaci spojených národů. Praha, 2002. Buzan, Barry; Waever, Ole,; Wilde, Jaap de. Bezpečnost : nový rámec pro analýzu. 1. vyd. Brno : Centrum strategických studií, 2005. ISBN 80-903333-6-2.Wallensteen, Peter. Understanding conflict resolution : war, peace and the global system. 2nd ed. London : Sage, 2007. ISBN 978-1-4129-2859-5.Nye, Joseph S. Understanding international conflicts : an introduction to theory and history. 4th ed. New York : Longman, 2003. ISBN 0-321-08987-1.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.