Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika minorit v demokracii (KAP / MIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / MIN - Problematika minorit v demokracii, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky menšin v demokracii, základní pojmy, národnostní a jiné menšiny2.a)Česká republika a menšinová problematika, právní základy; Rada Evropy a ochrana menšin; Rámcová úmluva Rady Evropy o ochraně národnostních menšinb)Demokratické státní uspořádání a menšiny. Model Švýcarsko - příklad soužití menšin. Národnostní menšiny ve střední Evropě a kořeny některých současných problémů.c)Menšiny ve společnosti a politice3.a)Německá menšina v ČR - historická dimenzeb)Problém integrace (příklad turecké minority v SRN)4.a)Polská menšina v České republiceb)Slovenská menšina v ČR5.a)Německá menšina v ČR - současnostb)Diskuse s hostem na téma "Život německé menšiny v české společnosti"Mgr. Gisela Heitz (Západočeská univerzita)6.a)Maďarská menšina na Slovenskub)Soužití Slováků a Maďarů na Slovensku7.a)Menšinová problematika v sousedních zemí České republiky a v EUb)Jedinci s vyhraněnými ekologickými názory/žijící ekologickým způsobem života8.a)Vietnamská menšina v ČRb)Minority v moderní hudební sféře(politika, instituce, přístup k menšinám - minulost, současnost a trendy)9.a)Menšiny s homosexuální orientacíb)Fyzicky handicapovaní lidé a děti; sirotci v ústavní péči10.a)Jižní Tyrolsko jako příklad menšinového problémub)"Menšinové" názory v politické sféře ČR (liberalismus a jiné proudy)11.a)Romové v České republice (historie a současnost)b)Češi v zahraničí: příklad české menšiny v Banátu.c)Menšinové církve v České republice (např. buddhismus)12.Přednáška a diskuse na téma "Romská menšina v ČR",host: Mgr. Viktor Sekyt z Úřadu vlády Česká republiky, Rada vlády pro záležitosti romské komunity.13.a)Romové na Slovenskub)Duševně nemocní lidé a jejich práva

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude schopen rozlišit mezi pojmy minorita a majorita a to v různých významech těchto slov. Bude schopen analyzovat politicko-právní aspekty minorit v soudobých demokraciích a bude schopen kritické reflexe tohoto tématu. Student pochopí základní principy konsociační a konsensuální demokracie a bude schopen tyto modely aplikovat na vybrané příklady.

Literatura

Gabal, Ivan. Etnické menšiny ve střední Evropě : konflikt nebo integrace. Praha : G plus G, 1999. ISBN 80-86103-23-4.Staněk, Tomáš. Německá menšina v českých zemích 1948 - 1989. 1. vyd. Praha : Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1993. ISBN 80-85241-29-3.kol. Ochrana práv duševně nemocných v ČR z perspektivy Světové zdravotnické organizace. Zdravotní politika a ekonomika , 5/2002, s. 31-49. Benža, Mojmír. Status of Persons Belonging to Ethic Minorities in the States of Europe. Bratislava, 1998. Woelk, Jens. Südtirol: ein Lehrbeispiel für Konfliktlösung? Die Friedens-Warte. Journal of International Peace and Organisation. kol. Zpráva o situaci národnostních menšin v České republice. Praha, 2003. kap, Hunčík, Peter. Maďarská menšina ve Slovenské republice. Plichtová, Jana (ed.). Minority v politike. Bratislavské sympózium II konané 13.-16.novembra 1991 pod záštitou Václava Havla, prezidenta ČSFR. Bratislava, 1992. kap, Götze, Andreas. Německá menšina v českých zemích po roce 1989. kap,Borák, Mečislav. Polská menšina v České republice. kap, Frič, Pavol. Problém soužití Slováků a Maďarů na Slovensku v polovině 90. let. kap, Holomek, Karel. Romská menšina v České republice. kap, Šrajerová, Olga. Slováci v České republice.

Požadavky

Kombinovaná zkouška, která prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v délce trvání 10-20 minut.

Garant

Mgr. Petra Lupták Burzová, Ph.D.