Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní stát (KAP / MS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / MS - Moderní stát, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cesta k modernímu státu2. Počátky moderního státu - ranně moderní státy3. Moderní stát, kapitalismus a industrializace - ekonomika4. Nová struktura společnosti a moderní situace; moderní stát jako národní5. Proměny elit v moderním státě6. Stát a ideologie7. Moc, autorita a legitimita8. Moderní konstitucionalismus - právní stát9. Vnitřní suverenita státu - struktury vládnutí a administrativy10. Občanství v moderním státě, hranice a moderní stát11. Západ a ti druzí, moderní stát v mezinárodním řádu12. Stát ve věku globalizace

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen identifikovat základní definiční znaky moderního státu, a zasadit je do kontextu historického vývoje k jeho dnešní podobě. Dále bude schopen rozlišit a popsat různé typy státnosti. Rovněž budou absolventi tyto znalosti aplikovat při zkoumání státnosti v současném systému globálního vládnutí a také identifikovat faktory, které se podílejí na utváření podoby státnosti.

Literatura

S?rensen, Georg. Stát a mezinárodní vztahy. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-910-0.Hay, Colin; Lister, Michael; Marsh, David. The state : theories and issues. 1st ed. Houndmills : Palgrave Macmillan, 2006. ISBN 1-4039-3426-6.HLOUŠEK, V. - KOPEČEK, L. Konfliktní demokracie. Moderní masová politika ve střední Evropě. Brno: IIPS,, 2004. Říchová, Blanka. Přehled moderních politologických teorií : [empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě]. Vyd. 1. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-461-3.

Požadavky

K získání zápočtu - referát, zkouška písemnou formou ověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury. U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.

Garant

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Strnadová, Ph.D.PhDr. Ondřej Stulík, Ph.D.