Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nacionalismus a separatismus (KAP / NAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / NAS - Nacionalismus a separatismus, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. úvod do nacionalismu2. teorie nacionalismu 13. teorie nacionalismu 24. etnopolitický nacionalismus, management konfliktů5. secese, iredentismus, separatismus6. národy a nacionalismus v různých světových regionech

Získané způsobilosti

Student se po absolvování kurzu vyzná v teoriích nacionalismu, které dokáže aplikovat na konkrétní příklady v politickém a kulturním životě. Student rozezná základní pojmy jako je národ, stát, národní sebeurčení, secese, iredentismus aj. Dokáže identifikovat projevy nacionalismu v jednotlivých zemích a regionech, vzájemně je porovnat a zhodnotit, ve kterém prostředí platí jaké teorie.

Literatura

Gellner, Arnošt. Národy a nacionalismus. Praha : Josef Hříbal, 1993. ISBN 80-900892-9-1.Rosůlek, Přemysl. Národy, nacionalismus a teorie secese. Politická filozofie : aktuální problémy Plzeň : Al. 2007. Schulze, Hagen. Stát a národ v evropských dějinách. Praha : Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-393-2.Cabada, Ladislav; Rosůlek, Přemysl. Evropa národů, patriotů a integrace. 1. vyd. Dobrá Voda : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2002. ISBN 80-86473-13-9.Hobsbawm, E. Národy a nacionalismus v Evropě od roku 1780. CDK: Brno, 2000. Thiessová, Anne-Marie. Vytváření národních identit v Evropě 18. až 20. století. CDK, 2007.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů, a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace je standardní doba trvání 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostranami.

Garant

Doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.