Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občan a moderní stát (KAP / OMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / OMS - Občan a moderní stát, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- historické typy států; moderní stát jako produkt národní, průmyslové a občanské (r)evoluce- vývoj české státností (přelom 19./20. století, první světová válka a vznik ČSR atd.)- rozpad Československa a vznik samostatné České republiky- Česká republika jako právní stát- Česká republika jako tržní demokracie; rozdíl mezi plánovanou a tržní ekonomikou; ekonomická transformace, ekonomické subjekty, etika podnikání- Občan, ústavní a politické instituce v ČR- Občan, právní řád a právní systém v České republice- volební mechanismy, reprezentativní demokracie, reprezentace zájmů- decentralizace, subsidiarita, občanská participace- demokracie a její nepřátelé- masová komunikace, média a politika

Získané způsobilosti

Studenti pochopí a vysvětlí základní pojmy a koncepty spojené se státem, státností a občanstvím. Budou schopni tyto pojmy a koncepty aplikovat na příslušné aspekty vývoje a současné podoby českého politického systému. Srovnají jednotlivé typy státnosti a dokáží do nich zařadit konkrétní příklady. Budou schopni využít nabytých poznatků k sestavení výukových jednotek použitelných při středoškolské výuce.

Literatura

Hloušek, Vít; Kopeček, Lubomír. Demokracie : teorie, modely, osobnosti, podmínky, nepřátelé a perspektivy demokracie ; Vít Hloušek, Lubomír Kopeček (eds.). V Brně : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2003. ISBN 80-210-3195-6.Vodička, Karel; Cabada, Ladislav. Politický systém České republiky : historie a současnost. Vyd. 1. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-718-3.Cabada, Ladislav; Kubát, Michal. Úvod do studia politické vědy. Praha : Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-63-7.Zpráva o vývoji české společnosti 1989-1998 ; editor Jiří Večerník. 1. vyd. Praha : Academia, 1998. ISBN 80-200-0703-2.Balík, Stanislav. Politický systém českých zemí 1848-1989. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2003. ISBN 80-210-3307-X.KUBÁT, M. Postkomunismus a demokracie. Politika ve středovýchodní Evropě. Praha: Dokořán,, 2003.

Požadavky

seminární práce a její prezentace (doba trvání prezentace 10-20 minut, rozsah seminární práce 10-20 normostran) Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracováví v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.

Garant

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vladimír Naxera, Ph.D.