Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Policy analýza (KAP / PA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / PA - Policy analýza, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, představení průběhu kurzu a oboru veřejná politika2. Vymezení disciplíny policy analysis, typy a průběh policy analysis3. Definice problému ve veřejné politice, znaky a typy problémů, pozitivistický vs. konstruktivistický přístup, koncept určování agendy (agenda-setting) a politizace4. Metody vymezování problému5. Participativní rozhodování a řešení veřejněpolitických problémů - zásady, postupy6. Metody analýzy veřejných politik7. Formulace cílů a hodnotících kritérií8. Proces tvorby politiky (policy-making) a jeho konkrétní podoby (tvorba strategických plánů, vizí a koncepcí rozvoje, legislativní proces), politické sítě, jejich vznik a fungování (policy-networking)9. Evaluace a monitoring programů, projektů, politik10. Etické aspekty analýzy a tvorby veřejných politik11. Konzultace, její průběh a vedení, dojednávání zakázky12. Prezentace vlastních projektů a nabídek analýzy veřejné politiky13. Prezentace vlastních projektů a nabídek analýzy veřejné politiky

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen vymezit disciplínu "policy analysis", rozlišit její typy a popsat její průběh. Student bude schopen definovat problém ve veřejné politice, identifikovat jeho znaky a rozlišit typy problémů. Student bude znát základní metody analýzy veřejných politik. Zároveň bude znát i širší základy procesu tvorby politik a jeho konkrétní podoby (tvorba strategických plánů, vizí a koncepcí rozvoje, legislativní proces) atd. Absolventi kurzu tak porozumí průběhu, hlavním zásadám a postupům analýzy a tvorby veřejné politiky a osvojí si základní dovednosti analytika veřejné politiky.

Literatura

Veselý, Arnošt,; Nekola, Martin,; Drhová, Zuzana. Analýza a tvorba veřejných politik : přístupy, metody a praxe. Praha : Sociologické nakladatelství, 2007. ISBN 978-80-86429-75-5.Fiala, Petr; Schubert, Klaus. Moderní analýza politiky : uvedení do teorií a metod policy analysis. Brno : Barrister & Principal, 2000. ISBN 80-85947-50-1.Potůček, Martin. Veřejná politika. Praha : Sociologické nakladatelství (SLON), 2005. ISBN 80-86429-50-4.Patton, C.V., Sawicki, D.S. Basic Methods of Policy Analysis and Planning. 1993. Weimer, D.L., Vining, A.R. Policy Analysis: Concepts and Practice. 2005. Hogwood, B., & Gunn, L. Policy analysis for the real world. London: Oxford University Press., 1984. Dunn, W. N. Public Policy Analysis: An Introduction. 2003.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Student je zároveň během kurzu povinen vypracovat seminární práci nebo vystoupit s prezentací na semináři. U prezentace je standardní doba trvání 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostranami. Kurz je zakončen zkouškou v podobě písemného testu a ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.PhDr. Ondřej Stulík, Ph.D.