Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politická geografie postsovět. prostoru (KAP / PGPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / PGPP - Politická geografie postsovět. prostoru, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politická geografie jako součást politické vědy, metody, politická mapa.2. Postsovětský prostor jako specifický politicko-geografický region.3. Utváření současné hraniční struktury regionu od 19. Století do vzniku SSSR4. Utváření současné hraniční struktury regionu od vzniku SSSR do součanosti5. Rusko jako geopolitický aktér v postsovětském prostoru6. Geopolitika nerostných zdrojů7. Geopolitika vodních zdrojů8. Problematika centrum-periferie v postsovětském prostoru9. USA a postsovětský prostor10. Čína a postsovětský prostor11. Arabský svět a postsovětský prostor12. EU a postsovětský prostor13. Zkouškový test.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen orientovat se v komplexní problematice politicko-geografického uspořádání regionu. Bude znát historické politické etnické náboženské a další faktory které vedly ke zformování regionu v jeho současné podobě. Na základě těchto znalostí bude schopen identifikovat konfliktní situace a oblasti v regionu a analyzovat jejich příčiny a potenciál.

Literatura

Hnízdo, Bořek. Mezinárodní perspektivy politických regionů. Praha : Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1995. ISBN 80-85241-95-1.Kuchyňková, Petra,; Šmíd, Tomáš; Darchiashvili, Vakhtang. Rusko jako geopolitický aktér v postsovětském prostoru. Brno : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2006. ISBN 80-210-4171-4.Horák, Slavomír. Střední Asie mezi východem a západem. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0906-1.Wang, Gungwu. Global history and migrations. Boulder : Westview Press, 1997. ISBN 0-8133-3124-2.Glassner, M. I. Political Geography. John Wiley & sons. Inc, 1996. Mekenkamp, Monique; Tongeren, Paul van; Veen, Hans van de. Searching for peace in Central and South Asia : an overview of conflict prevention and peacebuilding activities. Boulder : Lynne Rienner Publishers, 2002. ISBN 1-58826-072-0.Roy, O. The New Central Asia. New York University Press, New York, 2000. Donaldson, Robert - Nogee, Joseph. The Foreign Policy of Russia. M.E. Sharpe, New York, 2005.

Požadavky

Kombinovaná zkouška ověřující znalosti odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím.

Garant

PhDr. David Šanc, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Šanc, Ph.D.