Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přechody k demokracii (KAP / PKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / PKD - Přechody k demokracii, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. vymezení demokracie; co je to autoritářství, totalitarismus; polyarchie2. problematika termínu přechod k demokracii; 1.,2. a 3. vlna demokratizace; jednotlivé etapy demokratizace; počet demokracií ve světě3. typy přechodu k demokracii a jejich hlavní aktéři4. podmínky pro úspěšný přechod k demokracii; tzv. proměnné v procesu přechodu k demokracii; případy selhání přechodu k demokracii; konsolidovaná demokracie;5.Španělsko; Portugalsko;6. Chile; Venezuela;7. Tchaj-wan; Jihoafrická republika;8. Polsko; Maďarsko;9. Makedonie; Moldávie;10. Japonsko; Kambodža

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen vymezit základní pojmy spojené s problematikou demokratické tranzice. Student rozliší mezi různými typologiemi přechodů k demokracii a identifikuje jejich hlavní rysy. Student bude schopen analyzovat jednotlivé případy přechodů k demokracii a zhodnotí míru jejich úspěšnosti. Po absolvování předmětu bude student schopen pochopit a popsat základní informace o procesu demokratizace. Student bude schopen orientovat se v problematice přechodů k demokracii a rozlišit tak jednotlivé teorie přechodů k demokracii. Student bude rovněž moci aplikovat tyto teorie a srovnat je se základními teoretickými přístupy k problému (strukturální, modernizační nebo tranzitivní přístup) stejně tak jako s fenoménem, který Huntington nazývá třetí vlna demokratizace. Student bude rovněž moci analyzovat přístupy zkoumajícími formy nedemokratických režimů (koncepty totalitních a autoritářských režimů) a následně je aplikovat na konkrétní příklady přechodů k demokracii ve střední Evropě (Československo, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Makedonie, Chorvatsko, Španělsko; Portugalsko; Chile; Venezuela; Tchaj-wan; Jihoafrická republika; Moldávie; Japonsko; Kambodža).

Literatura

Dvořáková, Vladimíra; Kunc, Jiří. O přechodech k demokracii. Praha, 1994. ISBN 80-901424-8-6.Ženíšek, M. Přechody k demokracii v teorii a praxi. Plzeň, 2006. Říchová, Blanka. Přehled moderních politologických teorií : [empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě]. Vyd. 1. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-461-3.Kubát, Michal; Balík, Stanislav. Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů. Praha : Dokořán, 2004. ISBN 80-86569-89-6.Przeworski, Adam. Democracy and the market: political and economic reforms in Eastern Europe and Latin America. Cambridge University Press: Cambridge; New York; Melbourne, (1991, 1995), 1995. Potter, David. Democratization. Cambridge : Polity Press, 2001. ISBN 0-7456-1815-4.Huntington, Samuel P. The Third Wave: Democratization in the Late Twentieth Century. Norman: University of Oklahoma Press, 1991. Rustow, D. Tranzition to Democracy: Towards Dynamic Model. Comparative Politics, 1970.

Požadavky

Kombinovaná zkouška. Zkouška (její forma - ústní/písemná - bude upřesněna vždy na začátku semestru) ověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. V případě dodatečného zadání seminární práce (zejména pro studenty kombinované formy) je u prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

PhDr. David Šanc, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.