Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní pomoc v současném světě (KAP / POM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / POM - Mezinárodní pomoc v současném světě, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. mezinárodní pomocí ve světě2. historie mezinárodní pomoci v rámci OSN, Světové banky a dalších vládních i nevládních organizací3. mezinárodní pomoc jako nástroj prevence konfliktů a jako nástroj poválečné rekonstrukce oblastí4. zdroje a formy mezinárodní pomoci5. efektivita mezinárodní pomoci6. hlavní regiony, kam dnes mezinárodní pomoc směřuje7. organizace mezinárodní pomoci v rámci probíraných regionů

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen orientovat se v problematice poskytování mezinárodní pomocí ve světě a také popsat a pochopit historii mezinárodní pomoci v rámci OSN, Světové banky a dalších vládních i nevládních organizací. Dále bude student schopen rozpoznat mezinárodní pomoc jako nástroj prevence konfliktů a jako nástroj poválečné rekonstrukce oblastí, stejně tak jako analyzovat zdroje a formy mezinárodní pomoci, její efektivitu. Všechny získané znalosti pak student aplikuje při studiu a klasifikaci hlavních regionů, do kterých dnes mezinárodní pomoc směřuje.

Literatura

Waisová, Šárka a kol. Ve stínu modernity. null. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň, 2005. ISBN null.Annan, Kofi A. Annual Report of the Work of the Organization 2001. United Nations: NY, 2001. Annan, Kofi A. Common Destiny, New Resolve. Annual Report of the Work of the Organization 2000. United Nations: NY. Fakta a čísla OSN : základní údaje o Organizaci spojených národů. Praha : Informační centrum OSN, 2002. ISBN 80-86348-01-6.Anheier, Helmut; Glasius, Marlies; Kaldor, Mary. Global civil society 2001. 1st pub. Oxford : Oxford University Press, 2001. ISBN 0-19-924644-0.Science Policy. In. International Organization 47: 4. Finnemore, Martha. International Organizations as Teacher of Norms: The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization and Science Policy. In International Organization 47: 4, s. 565 - 597, 1993. Linking Poverty Reduction and Environmental Management. Policy Challanges and Opportunities. The World Bank, 2002. Millennium Development Goals. The World Bank, 2002. Annan, Kofi A. My národy: Úloha Spojených národů ve 21. století. United Nations: NY. New Political Economy 2000, Vol. 5, No. 3. Shaw, Timothy M. New regionalisms in Africa in the new millennium: comparative perspectives on renaissance, realisms and/or regressions. In: New Political Economy 2000, Vol. 5, No. 3, s. 399 - 414, 2000. Opportunities. The World Bank, 2002. Situace uprchlíků ve světě 1997 - 1998. Humanitární program. UNHCR: Oxford University Press, 2001. Zpráva Komise pro globální řízení. Rada pro mezinárodní vztahy.

Požadavky

Písemný test a ústní nebo písemná zkouška ověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

PhDr. Pavel Hlaváček, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavel Hlaváček, Ph.D.