Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika v postsovětském prostoru (KAP / PPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / PPP - Politika v postsovětském prostoru, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Politické systémy zemí střední AsiePolitické systémy zemí ZakavkazskaPolitické systémy postsovětských zemí východní EvropyRusko jako geopolitický aktér v postsovětském prostoruIntegrační procesy v postsovětském prostoruPolitická a ekonomická transformaceKonfliktní regiony v postsovětském prostoru

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice politiky v postsovětském prostoru. Rozezná příčiny rozpadu SSSR a dokáže analyzovat ty vlivy, které přetrvaly z dob SSSR dodnes. Porozumí tvorbě identity a nacionalismu v postsovětských státech. Dokáže porovnat vývoj v jednotlivých státech ve způsobu ekonomické a společenské transformace. Zhodnotí kvalitu demokracie v postsovětských státech.

Literatura

Kuchyňková, Petra,; Šmíd, Tomáš; Darchiashvili, Vakhtang. Rusko jako geopolitický aktér v postsovětském prostoru. Brno : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2006. ISBN 80-210-4171-4.Horák, Slavomír. Střední Asie mezi východem a západem. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0906-1.Rummer, B. Central Asia at the End of Transition. ME Sharpe, 2005. Laitin, David D. Identity in Formation: The Russian Speaking Populations in the Near Abroad. New York, Cornell University Press, 1998. Hodač, J.; Strejček, P. Politika Ruské federace v postsovětském prostoru a ve střední Evropě. Brno, IIPS, 2008. Jackson, N. J. Russian Foreign Policy and the CIS. New York, Routledge, 2003. Mekenkamp, Monique; Tongeren, Paul van; Veen, Hans van de. Searching for peace in Central and South Asia : an overview of conflict prevention and peacebuilding activities. Boulder : Lynne Rienner Publishers, 2002. ISBN 1-58826-072-0.Roy, O. The New Central Asia. New York University Press, New York, 2000. Nygren, Bertil. The Rebuilding of Greater Russia. New York, Routledge, 2008.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Jako podmínka k přistoupení k závěrečné zkoušce je od studenta vyžadována aktivita během diskuzí v seminářích.

Garant

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.PhDr. David Šanc, Ph.D.