Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politický systém České republiky (KAP / PSCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / PSCR - Politický systém České republiky, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Přechod k demokracii- Etablování demokratických institucí- Rozpad Československa - příčiny, průběh, důsledky- ústava České republiky jako politický dokument- hlavní ústavní instituce- organizované zájmy a politika v ČR- Stranicko-politická soustava v ČR- Média a politika v ČR- Komunální politika v ČR

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen popsat přechod k demokracii a etablování demokratických institucí v Československu, resp. České republice. Dále bude moci zkoumat a nahlížet na ústava České republiky jako na politický dokument a také identifikovat na příkladu rozpadu Československa příčiny, průběh a důsledky tohoto procesu. Celkově se bude orientovat v problematice českého politického systému.

Literatura

Vodička, Karel; Cabada, Ladislav. Politický systém České republiky : historie a současnost. Vyd. 1. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-718-3.Ústava České republiky ; Listina základních práv a svobod : podle stavu k 1.12.2001. SagitOstrava, 2001. ISBN 80-7208-276-0.Cabada, Ladislav; Šanc, David. Český stranický systém ve 20. století. 1. vyd. Plzeň : Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-86898-50-4.Zpráva o vývoji české společnosti 1989-1998 ; editor Jiří Večerník. 1. vyd. Praha : Academia, 1998. ISBN 80-200-0703-2.

Požadavky

Zp - seminární vystoupení nebo krátká seminární práceZk - Písemný test nebo ústní zkouškaStudent čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.PhDr. Vladimír Naxera, Ph.D.PhDr. Ondřej Stulík, Ph.D.