Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika východní Evropy (KAP / PVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / PVE - Politika východní Evropy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj a současná podoba polského politického systémuVývoj a současná podoba slovenského politického systémuVývoj a současná podoba maďarského politického systémuVývoj a současná podoba politických systémů PobaltíVývoj a současná podoba bulharského politického systémuVývoj a současná podoba rumunského politického systémuJugoslávie a její rozpadVývoj a současná podoba politických systémů zemí bývalé Jugoslávie

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu budou studenti schopni dostatečně porozumět a analyzovat současnou politickou situaci ve studovaných zemích a vnímat ji v potřebných (např. ekonomických, kulturních, historických) souvislostech. Budou schopni jednotlivé studované země odborně porovnat, rozpoznat a identifikovat jak jejich společné znaky, tak znaky, kterými se jednotlivé země vzájemně odlišují. Studenti tak budou schopni popsat současný politický stav uvnitř regionu jako celku a budou schopni rozpoznat a formulovat hlavní faktory, které dnešní situaci v regionu nejvíce ovlivňují. Studenti budou zároveň schopni analyzovat i vzájemné vztahy mezi studovanými zeměmi, identifikovat hlavní faktory, které jejich vzájemné vztahy posilují či komplikují, a následně odhadnout jejich budoucí vývoj. Zároveň budou studenti schopni popsat a analyzovat současné vztahy a existující vazby studovaných zemí se zeměmi západní Evropy a s Ruskem.

Literatura

Kubát, Michal. Politické a ústavní systémy zemí středovýchodní Evropy. Praha : Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-90-4(bro.Fiala, Petr; Holzer, Jan; Strmiska, Maxmilián. Politické strany ve střední a východní Evropě : ideově-politický profil, pozice a role politických stran v postkomunistických zemích. 1. vyd. V Brně : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2002. ISBN 80-210-3036-4.Hladký, Ladislav. Bosenská otázka v 19. a 20. století. Brno : Masarykova univerzita, 2006. ISBN 80-210-3674-5.Cabada, Ladislav. Politický systém Slovinska. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2005. ISBN 80-86429-37-7.Meier, V. Yugoslavia. A history of its Demise. Routledge, 1999. Dyker, David A. ? Vejvoda, Ivan Vejvoda (eds.). Yugoslavia and After: A Study in Fragmentation, Despair, and Rebirth. Longman: London, 1996.

Požadavky

Kombinovaná zkouška, která prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.