Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská identita (KAP / RI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / RI - Ruská identita, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Formování národa od počátků novověku do současnostiRuský nacionalismusNeukončené diskuze o ruské identitěRusko a okolní svět (diskuze o místě Ruska ve světě, percepce mezinárodního systému)Vliv ideových diskuzí na formování zahraniční politiky RF zejména na vztahy se zeměmi postsovětského prostoruVliv ideových diskuzí na pojetí politického systému Ruské federace

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude detailně obeznámen s problematikou ruského nacionalismu a fenoménu ruské identity v proměnách času. Student bude schopen vyjmenovat základní pohledy na ruskou identitu a bude schopen aplikace teoretických poznatků o nacionalismu a identitách na specifické ruské prostředí. Absolvent rozpozná dílčí specifika ruského prostředí a bude schopen interpretovat klíčové trendy udávající charakter soudobé ruské společnosti.

Literatura

Pipes, Richard. Dějiny ruské revoluce. Praha : Argo, 1998. ISBN 80-7203-081-7.Aron, Raymond. Demokracie a totalitarismus. 2. vyd. Brno : Atlantis, 1993. ISBN 80-7108-064-0.Kuchyňková, Petra,; Šmíd, Tomáš; Darchiashvili, Vakhtang. Rusko jako geopolitický aktér v postsovětském prostoru. Brno : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2006. ISBN 80-210-4171-4.Horák, Slavomír. Střední Asie mezi východem a západem. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0906-1.Muravchik, J. Nebe na zemi. Vzestup a pád socialismu. Brno, 2003. Holzer, Jan. Politické strany Ruska : hledání identity. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK), 2004. ISBN 80-7325-032-2.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v délce trvání 10-20 minut. Kurz bude zakončen zkouškovým testem.

Garant

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vladimír Naxera, Ph.D.