Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná politologie (KAP / RIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / RIS - Obecná politologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. politická věda v kontextu společenských věd2. metodologie politické vědy3. politika, moc a stát jako hlavní předměty zájmu politické vědy4. trojdimenzionální pojetí politiky5. politické myšlení a politická filosofie6. političtí aktéři7. politické strany a stranické systémy8. politické režimy a formy vlády

Získané způsobilosti

Studenti si zapamatují základní termíny, s nimiž pracuje obor politologie a budou schopni diskuze nad vybranými problémy. Budou schopni klasifikovat politické instituce podle představených typologií a aplikovat nabyté poznatky na konkrétní příklady.

Literatura

Cabada, Ladislav; Kubát, Michal. Úvod do studia politické vědy. Praha : Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-63-7.Seiler, D.-L. Les partis politiques. Paris, A. Colin, 1993. Badie, B.; Hermet, G. Politique comparée. Paris, Presses universitaires de France, 1990. Seiler, D.-L. Comportement politique comparé. Paris. Economica, 1986. Aron, Raymond. Demokracie a totalitarismus. 2. vyd. Brno : Atlantis, 1993. ISBN 80-7108-064-0.Bénéton, P. Introduction a la politique moderne. Paris, Hachette, 1987. Duverger, M. Les partis politique. Paris, A. Colin, 1951. Duverger, M. Méthodes de la science politique. PUF, 1959. Denquin, J.-M. Science politique. Paris, Presses universitaires de France, 1985.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Rozsah písemné práce je 10-20 normostran, rozsah prezentace je 10-20 minut. Kombinovaná zkouška prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.

Garant

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.