Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řešení konfliktů v mez. vztazích (KAP / RK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / RK - Řešení konfliktů v mez. vztazích, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. pojem konflikt, obor řešení konfliktů, druhy konfliktů v mezinárodním systému2. příčiny konfliktů v mezinárodních vztazích (reálné příčiny a interpretace), hladiny analýzy konfliktů a přístupy řešení3. ozbrojené a neozbrojené konflikty (válka/mír v mezinárodních vztazích)4. konfliktní cyklus - stádia konfliktu a nástroje řešení5. teorie her jako nástroj řešení konfliktů (metafory a modely)6. diplomacie jako nástroj řešení konfliktů7. systém kolektivní bezpečnosti - řešení konfliktů dle Charty OSN (akce k udržení míru, donucovací akce)8. systém kolektivní bezpečnosti ? řešení konfliktů dle Charty OSN (peacekeeping)9. role regionálních organizací při řešení konfliktů dle kapitoly 8 Charty OSN10. prevence konfliktů - systém včasného varování a mechanismy odzbrojení11. postkonfliktní rekonstrukce a obnova státu

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen klasifikovat různé typy konfliktů a rozlišovat mezi nimi. Dále bude student moci vysvětlit terminologii související s oborem, tedy vysvětlit pojmy jako jsou konflikt, výzkum míru, konfliktní cyklus nebo stádium konfliktu. Všechny tyto znalosti pak bude student schopen aplikovat na dílčí případy a analyzovat tak příčiny jednotlivých konfliktů. Rovněž bude student seznámen se způsoby řešení konfliktů a bude je moci rovněž uvést do souvislostí. Studenti se tak budou orientovat v problematice a budou schopni shrnout veškeré své poznatky při simulaci řešení konfliktu, která proběhne v rámci výuky.

Literatura

Fakta a čísla OSN : základní údaje o Organizaci spojených národů. Praha : Informační centrum OSN, 2002. ISBN 80-86348-01-6.Waisová, Šárka. Řešení konfliktů v mezinárodních vztazích. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-390-0.Waisová, Šárka. Úvod do studia mezinárodních vztahů. 1. vyd. Dobrá Voda : Aleš Čeněk, 2002. ISBN 80-86473-16-3.Esman, Milton J.; Herring, Ronald J. Carrots, sticks, and ethnic conflict : rethinking development assistance. 1st paperback ed. Michigan : The University of Michigan Press, 2003. ISBN 0-472-08927-7.Otunnu, Olara A. - Doyle, Michael W. (ed.). Peacemaking and Peacekeeping for the New Century. Roman and Littlefield Publisher, 1998. Ramsbotham, Oliver - Woodhouse, Tom. Encyclopedia of International Peacekeeping Operations. ABC-Clio, 1999. Diehl, Paul F. International Peacekeeping. With new epilogue on Somalia, Bosna, and Cambodia. The John Hopkins University Press, 1994. Crocker, Chester A. - Hampson, Fen Osler - Aall, Pamela (ed.). Turbulent Peace. The Challenges of Managing International conflict. USIP Press, 2003.

Požadavky

Prezenční forma:- aktivita na seminářích- písemná nebo ústní zkouškaKombinovaná forma:- seminární práce- písemná nebo ústní zkouškaZkouška ověřuje znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Účast na semináři je podle rozhodnutí děkana povinná!Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.PhDr. Martina Ponížilová, Ph.D.