Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rusko a východní Evropa ve filmu a hudbě (KAP / RKH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / RKH - Rusko a východní Evropa ve filmu a hudbě, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sovětská kinematografie - Eisenstein, Kulešov, VertovSocialistický realismusSoučasná ruská kinematografiePolská klasika - Wajda, Polanski, ZanussiMaďarská klasika - Tarr, Jancso, SzaboJugoslávie - Kusturica a ti druzíBulharská a rumunská kinematografie

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen pochopit základní způsoby, jakým kultura ve střední, jihovýchodní a východní Evropě ovlivňuje vnímání politického či společenského života. Student bude schopen analyzovat různá propojení mezi kulturním a společensko-politickým životem a identifikovat hlavní faktory, které jsou pro jejich vztah v regionu charakteristické.

Literatura

Taylor, Richard. The politics of the Soviet cinema 1917-1929. 1st pub. Cambridge : Cambridge University Press, 1979. ISBN 978-0-521-08855-8.Thompson, Kristin; Bordwell, David. Dějiny filmu : přehled světové kinematografie. 1. vyd. Praha : AMU, 2007. Monaco, J. Jak číst film: Svět filmů, médií a multimédií. Albatros, 2004. Carney, P. Východní Evropa : Bulharsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko. Svojtka & Co., Praha, 2001.

Požadavky

Je vyžadována ústní prezentace několika filmů týkajících se jedné politické události a analýza podobností/odlišností. Dále také ústní nebo písemná prezentace jednoho hudebního trendu v daných areálech dle výběru studenta nebo skupiny studentů. U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah 10-20 normostran. Jako obecné požadavky katedry platí, že student čte pravidelně zadané texty v českém nebo cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.

Garant

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.