Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Média a rozvoj (KAP / RM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / RM - Média a rozvoj, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:- Novinové styly, příklady na rozvojová témata- Rozvoj jako novinářské téma- Humanitární pomoc jako novinářské téma- Stereotypy o rozvoji- Manipulace veřejným míněním- Rizika práce v zahraničí- Emocionální zainteresovanost- Role médií v rozvojovém diskurzu

Získané způsobilosti

Student, který úspěšně absolvuje kurz Média a rozvoj, bude schopen identifikovat a vysvětlit základní problémy rozvoje resp. širší rozvojové problematiky v současném světě a definovat a charakterizovat hlavní aktéry v rozvojové pomoci. Bude schopen pochopit důležitost role médií v rozvojové problematice. Bude schopen analyzovat praktické fungování médií ve vztahu k rozvoji a rozlišit pozitivní a negativní roli médii v rozvojové problematice. Student bude po absolvování kurzu zároveň schopen rozpoznat různé způsoby, jakými média ovlivňují veřejné mínění a postoje k rozvojové problematice v rámci vyspělých společností zemí Severu.

Literatura

Exnerová, Věra. Globální problémy a rozvojová spolupráce. Člověk v tísni o.p.s., Praha, 2005. Králová, Daniela - Medková, Blanka - Mračková, Jana. Novinář, rozvojová spolupráce a humanitární pomoc. Člověk v tísni o.p.s., Praha, 2007. Burton, Graeme; Jirák, Jan. Úvod do studia médií. Brno : Barrister & Principal, 2001. ISBN 80-85947-67-6.Waisová, Šárka a kol. Ve stínu modernity. null. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň, 2005. ISBN null.

Požadavky

Požaduje se znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Student zároveň během semestru odevzdá celkem tři novinové články na téma rozvoj, jednu zprávu, jednu reportáž a jednu analýzu.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.