Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština pro mezinárodní vztahy 1 (KAP / RMV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / RMV1 - Ruština pro mezinárodní vztahy 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Komunikace v základních situacích každodenního života (představení se, základní informace o sobě a členech rodiny, domluvení schůzky, orientace ve městě, nakupování, trávení volného času, návštěva kina/divadla, studium na VŠ).Česká republika, její hlavní město a město, ve kterém žijeme /studujeme.Rusko, jeho hlavní město a vybrané památky.Představení Sankt-Petěrburgu a vybraných památek.Názvy zemí. Členské státy EU.Seznámení se s vybranými aktuálními událostmi v ruské společnosti a politice a osvojení si slovní zásoby na dané téma.Vyjádření omluvy, poděkování, pozvání na návštěvu, přijetí či odmítnutí tohoto pozvání, vyjádření radosti, údivu a politování.Zvuková stránka ruštiny (přízvuk, intonace tázacích, oznamovacích a zvolacích vět, rozlišování přízvučných a nepřízvučných slabik, pohyblivý přízvuk u sloves, výslovnost "ž", "š", "c", "č", šč", pohyblivý přízvuk podstatných jmen středního rodu).Gramatický systém ruštiny (skloňování substantiv všech rodů v jednotném a množném čísle, nesklonná podstatná jména, časování sloves náležících k prvnímu a druhému časování v přítomném čase, časování vybraných sloves se změnou kmenových souhlásek, vyjádření minulého a budoucího času v ruštině, vyjádření vykání, časování vybraných sloves s pohyblivým přízvukem, časování zvratných sloves, skloňování osobních zájmen, užití základních číslovek 1 - 200 ve spojení s podstatnými jmény, slovesa s odlišnou vazbou od češtiny - zajímat se, pracovat jako).

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude mít základní znalosti ruského jazyka, bude schopen reagovat v základních komunikativních situacích každodenního života.Absolvent kurzu zvládá zvukovou i psanou stránku ruského jazyka, dokáže porozumět méně obtížnému mluvenému/psanému projevu na témata z každodenního života, číst kratší texty z oblasti politického dění, ovládá základy slovní zásoby této oblasti (EU, členská země EU, politická strana, názvy zemí) a umí získávat informace o aktuálním dění ve společnosti.

Literatura

Jelínek, Stanislav. Raduga po-novomu 1 : pracovní sešit. Plzeň : Fraus, 2007. ISBN 978-80-7238-660-4.Jelínek, Stanislav. Raduga po-novomu 1 : učebnice ruštiny. Plzeň : Fraus, 2007. ISBN 978-80-7238-659-8.Jelínek, Stanislav. Raduga po-novomu 2 : pracovní sešit. Plzeň : Fraus, 2008. ISBN 978-80-7238-701-4.Jelínek, Stanislav. Raduga po-novomu 2 : učebnice ruštiny. Plzeň : Fraus, 2008. ISBN 978-80-7238-700-7.ŠROUFKOVÁ, Miloslava, VENCOVSKÁ, Marta, PLESKÝ, Rostislav . Nový rusko-český, česko-ruský slovník . Praha : Leda, 2000. ISBN 80-85927-41-1 .ČÁRA, Vladimír, BALCAR, Milan, LADMANOVÁ, Jarmila. Ruská mluvnice pro střední školy. Praha: SPN, 1996. ISBN 80-04-24891-8.RYKOVSKÁ, Milena, SVOBODOVÁ, Jiřina. Ruský jazyk pro začátečníky 1. null. Plzeň : ZČU, 2006. ISBN 80-7082-862-5.NEKOLOVÁ, Věra, CAMUTALIOVÁ, Irena, VASILJEVA-LEŠKOVÁ, Alena. Ruština nejen pro samouky. Praha: Leda, 2002. ISBN 80-85927-96-9.PAŘÍZKOVÁ, Štěpánka. Ruština pro začátečníky a samouky. P&P Dolní Ředice, 2002. ISBN 80-903072-0-3.

Požadavky

- odevzdání vyplněného pracovního sešitu (seminární práce)- splnění průběžného testu- splnění závěrečného testu- zpracování slovní zásoby z vybraných jednodušších textů z oblasti aktuálního politického dění (seminární práce)Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly v pracovním sešitě, které jsou kontrolovány vyučujícím. Zároveň student zpracovává vybrané jednodušší texty z oblasti aktuálního politického dění.

Garant

Mgr. Bohuslava Němcová, Ph.D.