Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvojová studia 1 (KAP / RS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / RS1 - Rozvojová studia 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1. Vznik problematiky, hlavní témata2. Základní terminologie3. Vývoj problematiky ve dvacátém století4. Teoretické přístupy k rozvoji5. Role OSN v rozvojových tématech6. Role EU v rozvojových tématech7. Role nevládních organizací8. Projekty a projektový cyklus

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen vymezit místo rozvojových studií jako jednoho z podoborů politické vědy a nastínit a vysvětlit úzké propojení oboru s další sociálně-vědními obory (sociologie, antropologie). Bude znát nejdůležitější aktéry v rozvojové problematice, základní terminologii oboru a bude schopen číst a analyzovat odborné texty věnované rozvojové problematice. Student bude schopen popsat a nastínit základní charakteristiky nejdůležitějších teoretických přístupů (teorie modernizace, teorie závislosti)v rámci oboru a bude schopen jejich závěry aplikovat na praktické příklady rozvojové pomoci. Student bude schopen rozlišit několik dosavadních etap přístupu k rozvoji jak v teorii, tak v praxi, a bude schopen jednotlivé etapy popsat, analyzovat a definovat jejich konečné praktické následky (úspěchy či neúspěchy).

Literatura

Waisová, Šárka. Ve stínu modernity : perspektivy a problémy rozvoje. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-86898-54-7.Waisová, Šárka. Chudoba a bohatství v současném světě : sborník z konference. 1. vyd. Plzeň : Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-86-5.Říchová, Blanka. Přehled moderních politologických teorií : [empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě]. Vyd. 2. Praha : Portál, 2006. ISBN 80-7367-177-8.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v délce trvání 10-20 minut. Kurz bude zakončen zápočtovým testem, který proběhne v závěru semestru.

Garant

PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.