Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvojová studia 2 (KAP / RS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / RS2 - Rozvojová studia 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Globalizace a rozvoj2. Failed states3. Humanitární pomoc a humanitární intervence - otázka státní suverenity4. Snaha o zavedení demokratických standardů - konsociační demokracie a rozvoj5. Bezpečnost v rozvojových zemích (koncept human security, mezinárodní x vnitrostátní konflikty, terorismus)6. Environmentální bezpečnost a problematika životního prostředí7. Demografická exploze, urbanizace v rozvojových zemích8. Zdraví a zdravotnictví9. Chudoba10. Vzdělání

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu Rozvojová studia 2 bude mít student dostatečné množství znalostí, aby byl schopen podrobněji analyzovat a na praktických příkladech aplikovat všechny hlavní myšlenky a představy nejdůležitějších teoretických přístupů v oboru. Bude schopen vnímat rozvoj v širších politických, ekonomických, sociálních či kulturních souvislostech. Bude schopen využít hned několika přístupů k definici a měření rozvoje, kvalifikovat jednotlivé země dle jejich úrovně rozvoje a identifikovat hlavní důvody jejich ne/rozvinutosti. Bude schopen na praktických příkladech analyzovat vzájemný vztah mj. demokracie a rozvoje či ekonomické rozvinutosti a lidských práv. Student bude zároveň schopen popsat a analyzovat současný stav rozvojových studií jako vědního oboru i současný stav rozvojové problematiky v dnešním, globalizovaném světě.

Literatura

Waisová, Šárka. Ve stínu modernity : perspektivy a problémy rozvoje. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-86898-54-7.Waisová, Šárka. Chudoba a bohatství v současném světě : sborník z konference. 1. vyd. Plzeň : Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-86-5.Říchová, Blanka. Přehled moderních politologických teorií : [empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě]. Vyd. 2. Praha : Portál, 2006. ISBN 80-7367-177-8.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace trvá 10-20 minut. Kurz je ukončen zkouškou, která prověří znalost odpřednášené látky a literatury.

Garant

PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.