Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reálie východní Evropy 2 (KAP / RVE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / RVE2 - Reálie východní Evropy 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Chorvatsko včera a dnes2. Maďarsko včera a dnes3. Rumunsku včera a dnes4. Bulharsko včera a dnes5. Makedonie včera a dnes6. Albánie včera a dnes7. Kosovo včera a dnes8. Černá Hora včera a dnes9. Srbsko včera a dnes10. Ukrajina včera a dnes11. Polsko včera a dnes

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu budou studenti schopni dostatečně porozumět a analyzovat současnou politickou situaci ve studovaných zemích (mj. v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku, Makedonii, Albánii, Černé hoře, Srbsku a Chorvatsku) a vnímat ji v potřebných (např. ekonomických, kulturních, historických) souvislostech. Budou schopni jednotlivé studované země odborně porovnat, rozpoznat a identifikovat jak jejich společné znaky, tak znaky, kterými se jednotlivé země vzájemně odlišují. Studenti tak budou schopni popsat současný politický stav uvnitř regionu jako celku a budou schopni rozpoznat a formulovat hlavní faktory, které dnešní situaci v regionu nejvíce ovlivňují. Studenti budou zároveň schopni analyzovat i vzájemné vztahy mezi studovanými zeměmi, identifikovat hlavní faktory, které jejich vzájemné vztahy posilují či komplikují, a následně odhadnout jejich budoucí vývoj. Zároveň budou studenti schopni popsat a analyzovat současné vztahy a existující vazby studovaných zemí se zeměmi západní Evropy a s Ruskem.

Literatura

Bibó, István. Bída malých národů východní Evropy : vybrané spisy. 1. vyd. Brno : Doplněk, 1997. ISBN 80-85765-85-3.Kubát, Michal. Východní rozšíření Evropské unie : východiska - stav - perspektivy. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita v Brně, 2001. ISBN 80-210-2625-1.Hladký, Ladislav. Bosenská otázka v 19. a 20. století. Brno : Masarykova univerzita, 2006. ISBN 80-210-3674-5.Cabada, Ladislav. Politický systém Slovinska. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2005. ISBN 80-86429-37-7.Meier, V. Yugoslavia. A history of its Demise. Routledge, 1999. Grizold, A. Security and Cooperation in Southeastern Europe. FDV, 2003. Thomas, R. Serbia under Miloševič. Politics in the 1990s. Hurts, 2000.

Požadavky

Kombinovaná zkouška, která prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Student je povinen vypracovat seminární práci (příp. prezentaci) a na závěr kurzu vykonat ústní zkoušku. U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vladimír Naxera, Ph.D.