Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Střední Evropa a Pobaltí (KAP / SE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / SE - Střední Evropa a Pobaltí, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politický systém Maďarska2. Politický systém Polska3. Politický systém Slovenska4. Politický systém Slovinska5. Politický systém Estonska6. Politický systém Lotyšska7. Politický systém Litvy

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude schopen vyjmenovat klíčové determinanty, které ovlivnily vývoj regionu střední Evropy. Bude schopen analyzovat nejvýznamnější dějinné události a dát je do patřičného kontextu k soudobým politickým trendům. Bude schopen analyzovat příčiny, které vedly k pádu komunistických režimů v tomto regionu a bude schopen kritické reflexe těchto událostí. Student bude detailně obeznámen s charakteristikou politických systémů střední Evropy a bude schopen aplikace teoretických modelů politických režimů na tyto případové studie.

Literatura

Dančák, Břetislav; Pospíšil, Ivo; Rakovský, Adam. Pobaltí v transformaci : politický vývoj Estonska, Litvy a Lotyšska. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1999. ISBN 80-210-2248-5.Waisová, Šárka. Mezinárodní organizace a režimy ve středovýchodní Evropě. 1. vyd. Praha : Eurolex Bohemia, 2003. ISBN 80-86432-46-7.Cabada, Ladislav. Perspektivy regionu střední Evropy. Plzeň : Západočeská univerzita, 2002. ISBN 80-7082-884-6.Zájedová, Iivi. Pobaltská regionální spolupráce : kooperace v regionu v letech 1991-1997 očima estonské politické historiografie. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1135-X.Kubát, Michal. Politické a ústavní systémy zemí středovýchodní Evropy. Praha : Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-90-4(bro.Cabada, Ladislav; Dvořáková, Vladimíra. Komparace politických systémů III. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola ekonomická, 2000. ISBN 80-245-0066-3.HLOUŠEK, V. - KOPEČEK, L. Konfliktní demokracie. Moderní masová politika ve střední Evropě. Brno: IIPS.,, 2004. KUBÁT, M. Postkomunismus a demokracie. Politika ve středovýchodní Evropě. Praha: Dokořán.,, 2003.

Požadavky

Zápočet - seminární vystoupení nebo seminární práce.Kombinovaná zkouška, která prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace je standardní doba trvání 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostranami.Konkrétní podoba sylabu včetně upřesněných podmínek pro získání zápočtu či zkoušky bude nejpozději v první den výuky v daném semestru vyvěšena na elektronické stránce katedry.

Garant

Doc. PhDr. Michal Kubát, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.PhDr. Vladimír Naxera, Ph.D.