Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné ozbrojené konflikty (KAP / SOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / SOK - Současné ozbrojené konflikty, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ozbrojené konflikty a válka jako pojem - rozdílné pojetí v multidisciplinární perspektivě.2. Nejdůležitější ozbrojené konflikty 20. století (historická exkurze).3. Moderní válčení a současný charakter války.4. Role mezinárodních organizací a diplomacie v oblasti soudobých ozbrojených konfliktů.5. Válka v Perském zálivu.6. Konflikty v bývalé Jugoslávii.7. Válka proti terorismu v Afghánistánu.8. Válka v rámci rozšiřování demokracie v Iráku.9. Občanské války jako specifický fenomén moderního válčení (Somálsko, Súdán, Sierra Leone a další)10. Potencionální ohniska ozbrojených konfliktů na počátku 21. století.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student znát základní teoretické přístupy a definice války a ozbrojených konfliktů, bude znát stručnou historii moderních válek i postupný vývoj v metodách a způsobech vedení války až po současnost. Student po absolvování kurzu bude schopen vymezit jednotlivé etapy konfliktů a popsat jejich základní charakteristické znaky. Bude mít základní znalosti o probíhajících ozbrojených konfliktech v současném světě a s využitím teoretických znalostí je bude moci zároveň odborně analyzovat. Student bude schopen na praktických příkladech rozpoznat hlavní důvody konfliktu, identifikovat aktéry konfliktu, rozlišit jejich důležitost i zájmy v konfliktu, definovat stav, ve kterém se daný konflikt nachází a bude po odborné stránce schopen případně i nastínit vhodná opatření, která by měla potenciál vést k možnému vyřešení konfliktu.

Literatura

Armáda ČR. Armáda USA. Asociace pro kontrolu zbrojení. Brzezinski, Zbigniew. Bez kontroly : Chaos v předvečer 21. století. Praha : Victoria Publishing, 1993. ISBN 80-85605-83-X.Centrum proti šíření zbraní hromadné ničení. OSN. Fakta a čísla OSN. Praha: Informační centrum OSN, 2006. Doyle, M. Liberal States and War, in Freedman, L. (ed.) War. Oxford University Press, 1994. Mezinárodní institut strategických studií. Kaldor, M. New * Old Wars: Organized Violence in a Global Era. Cambridge: Polity Press, 1999. Waisová, Šárka. Řešení konfliktů v mezinárodních vztazích. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-390-0.Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru. Baylis, J.; Biddle, S.; Cohen, E; Gray, C.S.; Writz, J. Strategy in the Contemporary World. New York: Oxford University Press, 2007. Howard, M. The Causes of Wars. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 1983. Toffler, Alvin; Tofflerová, Heidi. Válka a antiválka : jak porozumět dnešnímu globálnímu chaosu. Praha : Dokořán, 2002. ISBN 80-86569-16-0.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v délce 10-20 minut. Kurz je ukončen ústní zkouškou, která prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.