Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné Rusko (KAP / SR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / SR - Současné Rusko, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rozpad SSSR a vznik Ruské federace2. Formování ústavního systému na počátku 90. Let3. Politický systém Ruské federace4. Prezident jako klíčový hráč politického systému - Jelcin, Putin5. Stranický systém6. Zahraniční politika Ruské federace - od atlantismu k multivektorové politice7. Ruské regiony8. Ekonomická transformace a energetická politika9. Bezpečnost - Tranformace ruské armády, konfliktní regiony v Ruské federaci, zapojení ruských jednotek do mezinárodních operací10. Demografický vývoj a ruské menšiny v zemích bývalého SSSR11. Ruská média

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude znát základní linie politického, společenského a zahraničně-politického vývoje Ruské federace v období transformace po rozpadu SSSR až po současnost. Bude schopen popsat základní znaky politického systému, stranického systému či federální struktury Ruska. Bude schopen analyzovat specifické, vnitropolitické problémy země, vnímat je ve specifických, "ruských" souvislostech a definovat jejich hlavní příčiny. Student bude schopen současný společensko-politický stav v Rusku obecně zhodnotit a odborně jej posoudit (míra demokracie v Rusku, svoboda slova, role médií v politice, otázka práv národnostních menšin atd.). Student bude disponovat i základními znalostmi ruské zahraniční politiky.

Literatura

Bacon, Edwin - Wyman, Matthew. Contemporary Russia. Palgrave, Hampshire, 2005. Holzer, Jan. Politické strany Ruska. Centrum pro studium demokracie a kultury, Brno, 2004. Holzer, Jan. Politický systém Ruska. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2001. ISBN 80-85959-97-6.Kol.autorů. Rusko v globální politice. Globalaffairs. Donaldson, Robert - Nogee, Joseph. The Foreign Policy of Russia. M.E. Sharpe, New York, 2005.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace mezi 10-20 minutami. Na konci kurzu proběhne zkouška, která prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.

Garant

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.PhDr. Vladimír Naxera, Ph.D.PhDr. Michael Romancov, Ph.D.