Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slabé a rozpadlé státy (KAP / SRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / SRS - Slabé a rozpadlé státy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Operacionalizace termínů spojených se studiem slabých a rozpadlých států2. Slabé a rozpadlé státy jako problém studia3. Rozvojová studia a slabá státnost4. Výzkum bezpečnosti a slabá státnost5. Příčiny rozpadu států6. Případové studie rozpadu států (Moldova, Nigérie, SSSR, Demokratická republika Kongo ad.)7. Nástroje boje proti rozpadu států (rozvojová pomoc, decentralizace apod.)8. Případové studie rekonstrukce států (Bosna a Hercegovina, Afghánistán, Haiti ad.)

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se bude student orientovat v problematice slabé státnosti. Bude tak schopen klasifikovat typy státnosti a popsat jejich definiční znaky. Dále bude student schopen posoudit vliv bezpečnosti na slabou státnost. Rovněž bude student schopen analyzovat příčiny rozpadu států stejně tak jako posuzovat a komparovat případové studie (Moldova, Nigérie, SSSR, Demokratická republika Kongo atd.) a případové studie rekonstrukce států (Bosna a Hercegovina, Afghánistán, Haiti ad.). Student bude také schopen rozpoznat a určit nástroje boje proti rozpadu států (rozvojová pomoc, decentralizace apod.).

Literatura

ROTBERG, Robert I. Failed States, Collapsed States, Weak States: Causes and Indicators. In ROTBERG, Robert I. (ed.): State Failure and State Weakness in a Time of Terror, Washington D.C., 2003. JACKSON, Robert H. Quasi-States: Sovereignty, International Relations and the Third World. 1st ed. Cambridge University Press: Cambridge, 1990. WAISOVÁ, Šárka a kol. Slabé státy. Selhání, rozpad a obnova státnosti. Aleš Čeněk: Plzeň, 2007. AYOOB, Mohammed. The Security Predicament of the Third World State: Reflections on State Making in a Comparative Perspective. In Job, Brian L., The Insecurity Dilemma. National Security of Third World States, Lynne Rienner Pub, 1992. McALLISTER, Georgina. Decentralisation through the Lens of the Failed State. Civil Wars 2/2002. BOAS, Morten - JENNINGS, Kathleen M. Insecurity and Development: The Rethoric of the ´Failed State´. The European Journal of Development Research 3/2005. Barša, Pavel; Strmiska, Maxmilián. Národní stát a etnický konflikt : politologická perspektiva. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 1999. ISBN 80-85959-52-6.OTTAWAY, Marina. Rebuilding State Institutions in Collapsed States. Development and Change, 33: 5, 2002. Fukuyama, F. State-building: Governance and World Center in the 21st Century. Cornell University Press, 2004. Almond, G., Verba, S. The Civic Culture. Boston, 1965. Clapham, C. THIRD WORLD POLITICE. LONDON: Croom Helm, 1985.

Požadavky

Zápočet získá student za vypracování seminární práce a za aktivní účast na kurzu (každý týden bude sledován vývoj ve státech, které byly identifikovány jako rozpadlé). Kurz je ukončen ústní zkouškou, která ověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.