Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné teorie mezinárodních vztahů 1 (KAP / ST1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / ST1 - Současné teorie mezinárodních vztahů 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie MV jako součást oboru MV2. Realistická tradice v MV3. Liberální tradice v MV4. Bezpečnost5. Neomarxistické přístupy6. Reflektivistické teorie - feminismus, sociální konstruktivismus7. Globální vládnutí8. Mezinárodní politická ekonomie

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen rozlišit a popsat základní současné teorie mezinárodních vztahů a jejich vývoj. Bude schopen aplikovat tyto znalosti a srovnat tzv. tři resp. čtyři velké debaty v mezinárodních vztazích - idealismus vs. realismus, tradicionalismus vs. behavioralismus, neoliberalismus a neorealismus vs. neomarxismus a racionalistické teorie vs. reflektivistické teorie. Kurz vybaví studenty také znalostí klíčových autorů jednotlivých debat a jejich textů. Student se tak bude orientovat v problematice teorií MV.

Literatura

nullnullnullnullWaisová, Šárka. Teorie mezinárodních režimů. 2002. nullnullnullWaisová, Šárka. Od národní bezpečnosti k mezinárodní bezpečnosti. Kodaňská škola na křižovatce strukturálního realismu, anglické školy a sociálního konstruktivismu. In: Mezinárodní vztahy 3/2004, s. 66 - 86, 2004. nullDrulák, Petr. Teorie mezinárodních vztahů. Vyd. 1. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-725-6.Císař, Ondřej. Vzniká globální občanská společnost? Nestátní aktéři ve světové politice. In: Mezinárodní vztahy 4/2003, s. 5 - 23, 2003. null

Požadavky

Průběžné eseje budou zadávány v průběhu semestru, jejich konkrétní podoba bude vždy specifikována na začátku semestru. Písemný test ověří znalost probírané látky, povinné literatury a seminárních textů.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standartní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.