Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné teorie mezinárodních vztahů 2 (KAP / ST2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / ST2 - Současné teorie mezinárodních vztahů 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Epistemologie neorealismu/neoliberalismu2. Postpozitivistická kritika neorealismu/neoliberalismu3. "Jazykový obrat", "poststrukturalismus" a "kritická teorie": co to vlastně znamená a jaký je mezi nimi rozdíl?4. Odrůdy konstruktivismu: "soft" a "radikální" konstruktivisté5. Kognitivní lingvistika/kognitivní věda v teorii mezinárodních vztahů6. Neo- a postmarxistické přístupy7. Feministické a foucaultovské přístupy8. Postdisciplinární přístupy

Získané způsobilosti

Kurz navazuje na předmět ST1, po jehož absolvování bude student schopen rozlišit a popsat základní současné teorie mezinárodních vztahů a jejich vývoj. Rovněž bude student schopen aplikovat tyto znalosti a srovnat tzv. tři resp. čtyři velké debaty v mezinárodních vztazích - idealismus vs. realismus, tradicionalismus vs. behavioralismus, neoliberalismus a neorealismus vs. neomarxismus a racionalistické teorie vs. reflektivistické teorie. Studenti dokážou popsat, pochopit a vysvětlit jednotlivé pŕístupy, pochopit jejich epistemologii, silné stránky a slabiny a budou schopni své znalosti využít ve vlastní práci. Kurz vybaví studenty také znalostí klíčových autorů jednotlivých debat a jejich textů, a autorů/textů tzv. postdisciplinárních přístupů.

Literatura

nullnullnullWaisová, Šárka. Teorie mezinárodních režimů. 2002. nullDrulák, Petr. Teorie mezinárodních vztahů. Vyd. 1. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-725-6.

Požadavky

Studenti vypracují semestrální práci, ve které využijí jeden z prezentovaných přístupů na analýzu vybraného problému v oblasti mezinárodních vztahů. Kurz zakončí ústní zkouška, která ověří znalost povinné literatury a odpřednášené látky.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standartní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavel Hlaváček, Ph.D.PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.