Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické strany a stranické systémy 2 (KAP / STR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / STR2 - Politické strany a stranické systémy 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení stran ve stranickém systému (relevance, prosystémovost vs. antisystémovost)2. Postavení stran ve stranickém systému (malé a velké strany)3. Politické strany a politické systémy (demokracie, autoritarismus, totalitarismus)4. Politické strany a politické režimy (parlamentarismus, poloprezidencialismu, prezidencialismus)5. Teorie koalic6. Teorie opozice7. Stranické systémy a volební systémy8. Fragmentace a polarizace stranických systémů9. Politické strany a stranický systém v České republice10. Politické strany a stranické systémy v konsolidovaných demokraciích západní Evropy a severní Ameriky11. Politické strany a stranické systémy v nových demokraciích středovýchodní Evropy12. Politické strany a stranické systémy ve vybraných mimoevropských oblastech13. Evropské nadnárodní strany v Evropském parlamentu

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude disponovat podrobnými znalostmi o politických a stranických systémech. Bude schopen reflektovat jejich postavení v návaznosti na prezidentský, parlamentní a semiprezidentský systém vlády. Bude schopen analyzovat postavení národní politických stran v kontextu procesu evropeizace a případně popsat s tím související změnu stranických systémů.

Literatura

Novák, Miroslav; Miltová, Alena; Ryba, Jiří. Systémy politických stran : úvod do jejich srovnávacího studia. 1. vyd. Praha, 1997. ISBN 80-85850-22-2.Fiala, Petr; Strmiska, Maxmilián. Teorie politických stran. Brno : Barrister & Principal, 1998. ISBN 80-85947-31-5.Cabada, Ladislav; Kubát, Michal. Úvod do studia politické vědy. Praha : Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-63-7.Klíma, Michal. Volby a politické strany v moderních demokraciích. Praha : Radix, 1998. ISBN 80-86031-13-6.Kubát, Michal; Balík, Stanislav. Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů. Praha : Dokořán, 2004. ISBN 80-86569-89-6.

Požadavky

Kombinovaná zkouška, která prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.Konkrétní podoba sylabu včetně upřesněných podmínek pro získání zápočtu či zkoušky bude nejpozději v první den výuky v daném semestru vyvěšena na elektronické stránce katedry.

Garant

Doc. PhDr. Michal Kubát, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.PhDr. Vladimír Naxera, Ph.D.PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.