Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie demokracie (KAP / TD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / TD - Teorie demokracie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Athénské pojetí demokracie (klasická teorie demokracie)2. Klasická liberální teorie demokracie (J.S. Mill; kritika masové demokracie Alexise deTocquevillea a jeho sociální demokracie)3. Nové definování klasické demokracie (teorie přímé demokracie J.J. Rousseaua)4. Teorie elitní demokracie (V. Pareto, G. Mosca, R. Michels a "železný zákon oligarchie")5. Teorie konkurenční demokracie J. Schumpetera (ekonomická teorie demokracie)6. Teorie konsociační demokracie A. Lijpharta7. Pluralitní demokracie (R. Dahl; D. Truman a teorie skupin)8. Demokracie a polyarchie R. Dahla

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování kurzu schopen orientovat se v problematice normativní i empirické teorie demokracie. Bude tak schopen shrnout vývoj myšlenky demokracie od antiky až po současnost a následně analyzovat teoretickou reflexi demokracie ve XX. století. Rovněž bude student schopen popsat a rozlišit tradice, z nichž myšlenka demokracie čerpala inspiraci. Student bude také schopen aplikovat tyto znalosti na výklad soudobých koncepcí demokracie stejně tak jako vysvětlit polaritu mezi minimálním pojetím schumpeterovským a obsažnějšími pojetími zastávanými autory různých škol.

Literatura

Hloušek, Vít; Kopeček, Lubomír. Demokracie : teorie, modely, osobnosti, podmínky, nepřátelé a perspektivy demokracie ; Vít Hloušek, Lubomír Kopeček (eds.). V Brně : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2003. ISBN 80-210-3195-6.Schumpeter, Joseph A. Capitalism, Socialism and Democracy. London, 1976. Sartori, Giovani. Teória demokracie. Brno, 1993. Svenson, Palle. Teorie demokracie. Brno, 1995. Shapiro, Ian; Habermas, Jürgen. Teorie demokracie dnes. Praha : Filosofia, 2002. ISBN 80-7007-156-7.Dahl, Robert A. Demokracie a její kritici. Praha, 1995. Dahl, Robert A. Demokracie v právním státě. Praha, 1995.

Požadavky

Zápočet bude udělen po absolvování testu. Zkouška ověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v délce 10-20 minut.

Garant

Mgr. Lenka Strnadová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr KrčálMgr. Lenka Strnadová, Ph.D.PhDr. Ondřej Stulík, Ph.D.