Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba identit (KAP / TI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / TI - Tvorba identit, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod2) Identity a teorie3) Národní identita ? A. D. Smith4) Identita v postideologické době5) Tvorba identit v komparativní perspektivě6) Konstrukce evropské identity7) Tvorba identit v totalitních a autoritativních režimech:- národní socialismus;- reálný socialismus.8) Tvorba identit v anglosaském světě. USA (melting pot, salad bowl), VB aj.9) Tvorba identit a Francie10) Tvorba identit ve východní a jihovýchodní Evropě (příklad Ukrajiny a Makedonie)11) Tvorba identit v postkoloniálním světě

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen rozeznat jednotlivé teoretické přístupy zabývající se tvorbou identit. Bude schopen tyto přístupy aplikovat při studiu identit v různých kulturních prostředích. Student také dokáže vysvětlit proměny identity při přechodu z moderní do postmoderní doby. Student bude schopen interpretovat různé příkladové studie, s nimiž se během kurzu seznámí.

Literatura

Smith, Anthony D. Nationalism : theory, ideology, history. 1st pub. Cambridge : Polity, 2001. ISBN 0-7456-2659-9.Gellner, Ernest André. Nacionalismus. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2003. ISBN 80-7325-023-3.Hobsbawm, Eric J. Národy a nacionalismus od roku 1780 : program, mýtus, realita. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2000. ISBN 80-85959-55-0.Anderson, Benedict. Imagined communities : reflections on the origin and spread of nationalism. London : Verso, 2002. ISBN 0-86091-329-5.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.Ústní nebo písemná zkouška ověřující znalost probrané látky a povinné literatury.

Garant

Doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Lupták Burzová, Ph.D.PhDr. Vladimír Naxera, Ph.D.