Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie konfliktu (KAP / TK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / TK - Teorie konfliktu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. vývoj bezpečnostních studií2. vývoj podoboru mezinárodních vztahů3. výzkum míru a konfliktů4. teorie konfliktu (sociální konflikt, politický konflikt, vnitrostátní vs. mezinárodní konflikt atd.)5. konfliktní spirála6. možnosti řešení konfliktů, a to jak na lokální úrovni tak na úrovni globální.7. prevence konfliktů: peace-building a peace-keeping, peace-enforcement apod.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student obeznámen s vývojem bezpečnostních studií stejně tak jako s vývojem podoboru mezinárodních vztahů. Dále se bude student orientovat v problematice výzkumu míru a konfliktů. Studenti budou schopni vymezit a popsat teorie konfliktu (sociální konflikt, politický konflikt, vnitrostátní vs. mezinárodní konflikt atd.). Rovněž budou studenti schopni aplikovat své znalosti tzv. konfliktní spirály a možnosti řešení konfliktů, a to jak na lokální úrovni tak na úrovni globální. Kurz také vybaví studenty znalostí, jak aplikovat získané poznatky na konkrétní případy z mezinárodního prostředí a systému.

Literatura

Waisová, Šárka. Per asper ad astra - lidská bezpečnost v agendě mezinárodní politiky. Ve stínu modernity : perspektivy a problémy rozvoj. null, 2005. Lepgold, Joseph; Weiss, Thomas G. (eds.). Colective Conflict Management and Changing World Politics. State University of New York Press: Albany, 1998. conflict resolution. The prevention, management and transformation of. Miall, Hugh; Ramsbotham, Oliver; Woodhouse, Tom. Contemporary conflict resolution. The prevention, management and transformation of deadly conflicts. Polity Press: Cambridge, 1999. Fakta a čísla OSN : základní údaje o Organizaci spojených národů. Praha : Informační centrum OSN, 2002. ISBN 80-86348-01-6.Merrills, J. G. International dispute settlement. Third edition. Cambridge : Cambridge University Press, 1998. ISBN 0 521 63003 7.Reychler, Luc; Paffenholz, Thania (eds.). Peacebuilding. A Field Guide. Rienner: Boulder, London, 2001. Wallensteen, Peter. Understanding Conflict Resolution. War, Peace and the Global System. Sage Publications: London, 2002. Waisová, Šárka. Úvod do studia mezinárodních vztahů. 1. vyd. Dobrá Voda : Aleš Čeněk, 2002. ISBN 80-86473-16-3.

Požadavky

Písemný test a ústní nebo písemná zkouška ověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů, a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standartní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Šárka Cabadová Waisová, Ph.D.