Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stát v politické teorii (KAP / TS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / TS - Stát v politické teorii, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem státu - diskuse o definici napříč vědními disciplínamiKonstitutivní znaky státu z pohledu politické teorieHistorické náhledy na státnostPoliticko-administrativní rysy státuStátní moc, koncept dělby státní mociPojetí suverenity státuLegitimita politické mociStáty a společnosti - historický vývojModerní, postmoderní a postkoloniální státnost

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student znát nejvýznamnější soudobé koncepty státu (kontraktualismus, korporativismus, konstitucionalismus) a suverenity. Zároveň bude znát i hlavní soudobé teoretické modely státnosti. Student bude schopen rozlišit hlavní charakteristiky jednotlivých teoretických konceptů (modelů) a vzájemně je porovnat. Student bude zároveň znát hlavní typy států nacházejících se v současném mezinárodním systému, identifikovat jejich hlavní znaky, porovnat je a po praktické analýze přiřadit k jednotlivých typům států i praktické příklady ze současného mezinárodního systému.

Literatura

S?rensen, Georg. Stát a mezinárodní vztahy. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-910-0.Dančák, Břetislav,; Hloušek, Vít. Víceúrovňové vládnutí v Evropě: zkušenosti, problémy a výzvy. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2007. ISBN 978-80-210-4458-6.Klokočka, Vladimír. Ústavní systémy evropských států ; Ústavní zřízení evropských států : srovnávací studie. Praha : Linde, 1996. ISBN 80-7201-005-0.Adamová, Karolina; Křížovský, Ladislav. Dějiny myšlení o státě. 1. vyd. Praha : ASPI, 2000. ISBN 80-86395-07-3.Říchová, Blanka. Přehled moderních politologických teorií : [empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě]. Vyd. 2. Praha : Portál, 2006. ISBN 80-7367-177-8.Pierson, Christopher. The modern state. 2nd ed. London : Routledge, 2004. ISBN 0-415-32933-7.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Podmínkou k získání zápočtu je dále seminární vystoupení nebo krátká seminární práce. Kurz je zakončen zkouškou (písemný test či ústní zkouška). Prezentace standardně trvá 10-20 minut, seminární práce má požadovaný rozsah 10-20 normostran.

Garant

Mgr. Lenka Strnadová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.PhDr. Ondřej Stulík, Ph.D.