Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie státu 1 (KAP / TS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / TS1 - Teorie státu 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stát (pojem, základní znaky, doplňkové atributy, definice)2. Teoretické modely státnosti a jejich historický vývoj3. Státní moc (pojem, legalita a legitimita jejího výkonu, teorie o dělbě státní moci)4. Státní formy a zřízení (unitární stát, federace, konfederace, stát regionální; republika a monarchie)5. Formy vlády (parlamentarismus, prezidencialismus, poloprezidencialismus, konstituční a absolutistická forma vlády)

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu budou studenti znát základy nejdůležitějších teoretických přístupů ke studiu státu a státnosti. Studenti budou schopni vymezit obecný pojem stát, definovat jeho základní i doplňkové znaky a rozlišit odlišné vnímání pojmu stát v politické, resp. právní vědě. Studenti budou schopni popsat vývoj teoretických modelů státnosti v hluboké historické perspektivě. Budou schopni rozlišit jednotlivé typy státních forem a zřízení (unitární stát, federace, konfederace, regionální stát, republika, monarchie) a definovat jejich hlavní znaky a uvést jejich praktické příklady. Zároveň budou studenti schopni vymezit základní formy vlády (mj. parlamentarismus, prezidencialismus, poloprezidencialismus), identifikovat jejich hlavní znaky, vzájemně je porovnat a definovat jejich praktické výhody/nevýhody.

Literatura

Adamová, Karolina; Křížovský, Ladislav. Dějiny myšlení o státě. 1. vyd. Praha : ASPI, 2000. ISBN 80-86395-07-3.Valeš, Lukáš. Dějiny politických teorií. Plzeň : Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86898-00-8.Hobbes, Thomas. Leviathan or the matter, forme and power of a commonwealth ecclesiasticall and civil. New York : Collier books, 1973. Aristotelés. Politika. 2. vyd. Praha : Rezek, 1998. ISBN 80-86027-10-4.Platón. Ústava. 1. vyd. Praha : Svoboda-Libertas, 1993. ISBN 80-205-0347-1.Holzbachová, Ivana. Dějiny společenských teorií. 1. vyd, 1. dotisk. Brno : Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, 1997. ISBN 80-210-1318-4.Říchová, Blanka. Přehled moderních politologických teorií : [empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě]. Vyd. 1. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-461-3.S?rensen, Georg. Stát a mezinárodní vztahy. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-910-0.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Kurz je zakončen zápočtem. Ten bude studentovi udělen po úspěšném zvládnutí zápočtového testu. Prezentace je v délce trvání 10-20 minut, seminární práce standardně v rozsahu 10-20 normostran.

Garant

JUDr. et PhDr. Jan Malast, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ondřej Stulík, Ph.D.