Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie vnitřní periferie (KAP / TVPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / TVPD - Teorie vnitřní periferie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

S konkrétní náplní kurzu a podmínkami pro jeho splnění budou studenti seznámeni na začátku semestru.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude podrobně obeznámen s řadou politologických teorií, zejména pak teorií centrum-periferie a problematikou modernizace. Student bude schopen nabyté znalosti aplikovat na konkrétní příklady a vyvodit z této aplikace odpovídající závěry. Posluchač je schopen psát samostatné vědecké texty na dané téma a své badatelské výzkumy vědecky prezentovat.

Literatura

Barša, Pavel; Strmiska, Maxmilián. Národní stát a etnický konflikt : politologická perspektiva. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 1999. ISBN 80-85959-52-6.Strmiska, Maxmilián. Regionální strany, stranické systémy a teritoriálně politický pluralismus : pojetí a typologie evropských regionálních stran a regionálních stranických soustav. Vyd. 1. Brno : AP, 2005. ISBN 80-902652-5-1.Hroch, Miroslav. V národním zájmu : požadavky a cíle evropských národních hnutí devatenáctého století ve srovnávací perspektivě. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1999. ISBN 80-7106-298-7.Lipset, S. M. - Rokkan, S. Party Systems and Voter Alignments: Cross-Nazional Perspectives. New York: Free Press, 1967. Lijphart, A. Democracies. Patterns of Majoritarian and Consensus Government in Twenty-One Countries. New Haven, London: Yale University Press, 1984. Pongy, M. - Saez, G. Politiques culturelles et régions en Europe. Paris: L Harmattan, 1994. Négrier, E. - Jouve, B. Que gouvernent les régions d Europe?. Paris: L Harmattan, 1998. Gallagher, Michael, PhD. Representative government in Western Europe. New York : McGraw-Hill,Inc., 1992. ISBN 0-07-036684-5.Schulze, Hagen. Stát a národ v evropských dějinách. Praha : Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-393-2.Allum, P. State and Society in Western Europe. Polity Press, 1995. Flora, P. State Formation, Nation-Building, and Mass Politics in Europe. The Theory of Stein Rokkan. Oxford: Oxford University Press, 1996.

Požadavky

Kombinovaná - vypracování písemné práce a ústní pohovor.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.

Garant

Prof. PhDr. Blanka Říchová, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.