Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská unie (KAP / UNIE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / UNIE - Evropská unie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice základních pojmů, charakter a povaha EUPravomoci EU, přehled orgánů, Evropská radaRada EU, Evropská komiseEvropský parlament, eurovolbyEvropský soudní dvůr a další orgányČtyři základní svobody, jednotný trh, hospodářská a měnová unieStrukturální politika EU, zemědělská politika EUSpolečná obchodní politika, politika rozvojové spolupráceSpolečná zahraniční a bezpečnostní politika EUDalší oblasti agendy EUParticipace členských zemí na aktivitách EUEvropeizace politických systémů členských států EUČeská republika a Evropská unie

Získané způsobilosti

Studenti získají základní faktografické údaje týkající se vzniku, vývoje a institucionální struktury Evropské unie. Studenti popíší a vysvětlí činnost orgánů Evropské unie v rámci jednotlivých společných, sdílených a koordinovaných politik. Studenti porozumí souvislostem mezi aktivitami Evropské unie a děním v rámci jednotlivých členských států. Studenti se orientují ve vývoji evropského integračního procesu.

Literatura

Fiala, Petr; Pitrová, Markéta. Evropská unie. 2., dopl. a aktualiz. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2009. ISBN 978-80-7325-180-2.König, Petr; Lacina, Lubor,; Přenosil, Jan. Učebnice evropské integrace. 2., aktualiz. vyd. Brno : Barrister & Principal, 2007. ISBN 978-80-7364-044-6.Cabada, L. a kol. Aktuální výzvy evropského integračního procesu. Plzeň: Aleš Čeněk., 2010. Cihelková, E., Jakš, J. Evropská integrace - Evropská unie. Praha: Oeconomica, 2004. ISBN 80-245-0854-0.Pitrová, Markéta. Institucionální struktura Evropské unie. 1. dotisk 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2000. ISBN 80-210-2237-X.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Michal Kubát, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.