Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do ruských studií (KAP / URS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / URS - Úvod do ruských studií, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

teorie areálových studiídefinice východní Evropy, Ruska a postsovětského prostoruvýchodní a západní vzdělanostpohled na východní Evropu v období osvícenství , romantismu či prizmatem pozitivismuformování národa od počátků novověku do současnostiruský nacionalismusneukončené diskuze o ruské identitěrusko a okolní svět (diskuze o místě Ruska ve světě, percepce mezinárodního systému)východní Evropa a Rusko jako periferie Evropyvýchodoevropská a ruská studia v západní Evropě a USA

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen uvést do souvislostí zásadní historické události, které vedly k formování dichotomie "západ-východ". Absolvent kurzu se bude orientovat v problematice ruských studií v širším slova smyslu. Díky získaným znalostem student porovná vývoj v jednotlivých zemích k českému modelu státnosti. Student se bude schopen sledovat formování vývoj ruské identity od nejstarších počátků ruské státnosti až do současnosti.

Literatura

Švankmajer, Milan. Dějiny Ruska. null. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2004. ISBN 80-7106-658-3.Nowak, Andrzej. Impérium a ti druzí : Rusko, Polsko a moderní dějiny východní Evropy. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK), 2010. ISBN 978-80-7325-222-9.Naročnickaja, Natalia Aleksejevna. Rusko a jeho místo ve světě : za co a s kým jsme bojovali. Praha : Ottovo nakladatelství, 2006. ISBN 80-7360-511-2.Laitin, David D. Identity in Formation: The Russian Speaking Populations in the Near Abroad. New York, Cornell University Press, 1998. Gaidar, Yegor. Collapse of an empire : lessons for modern Russia. Washington : Brookings Institution Press, 2007. ISBN 978-0-8157-3114-6.Šatava, Leoš. Národnostní menšiny v Evropě : encyklopedická příručka. 1. vyd. Praha : Ivo Železný, 1994. ISBN 80-7116-375-9.Leichtová, Magdalena. Pod maskou medvěda : Neporozumění ve vztazích Ruska a Západu, po skončení studené války. Brno : Václav Klemm, 2010. ISBN 978-80-904083-4-0.GIMBUTAS, MARIJA. The Slavs. London, Thames and Hudson, 1971. Havelka, Miloš; Cabada, Ladislav. Západní, východní a střední Evropa jako kulturní a politické pojmy. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-706-8.

Požadavky

Ústní nebo písemná zkouška ověřující znalost zadané literatury a odpřednášené látky. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut.

Garant

PhDr. Magdaléna Leichtová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vladimír Naxera, Ph.D.PhDr. Michael Romancov, Ph.D.